NaslovnaNovostiUkrajinsko vazduhoplovstvo izgubilo 4 aviona tokom proteklog dana tvrdi rusko ministarstvo odbrane

Ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubilo 4 aviona tokom proteklog dana tvrdi rusko ministarstvo odbrane

Rusko ministarstvo odbrane je 4. jula izvestilo o uništenju četiri ukrajinska aviona tokom proteklog dana. Ruska vojska i dalje ima koristi od svoje vazdušne nadmoći nad ukrajinskim frontovima, dok ukrajinske snage nisu presrele nijednu rusku letelicu otkako je njihova ofanziva počela pre mesec dana.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su ukrajinski avion Su-25 u blizini sela Grigorovka i helikopter Mi-8 Vazduhoplovstva Ukrajine u blizini sela Novogrodovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Istog dana, dva ukrajinska aviona Su-25 oborile su ruske snage PVO u blizini sela Georgijevka u Donjeckoj Narodnoj Republici i Orehov u Zaporoškoj oblasti.

Ostali ciljevi koje je ruska protivvazdušna odbrana presrela tokom proteklog dana uključuju pet projektila HIMARS i 14 ukrajinskih bespilotnih letelica koje su oborene u blizini sela Ploščanka, Topolevka u Luganskoj Narodnoj Republici; Krinki, Sagi u Hersonskoj oblasti; Gladkoe, Nesterianka, Inzhenernoe u Zaporožskoj oblasti.

Od početka ruskih vojnih operacija u Ukrajini uništeno je ukupno 449 ukrajinskih aviona, 241 helikopter, 4887 bespilotnih letelica, tvrdi Ministarstvo odbrane Rusije.

Storm Shadow sve češće presretan, Rusi oborili još jednu raketu

Pojavile su se i nove fotografije olupine francusko-britanskog krstaćeg raketnog aviona Storm Shadow koji su presreli ruski sistemi protivvazdušne odbrane negde u regionu Zaporožja.

projektil storm shadow oboren
projektil storm shadow oboren

Kao što smo ranije pisali, municija ovog tipa je teška meta za presretanje zbog niskog profila leta i upotrebe materijala koji apsorbuju radar. Njihovo pojavljivanje na bojnom polju postalo je novi izazov za oružane snage Ruske Federacije.

Međutim, sve više fotografija oborenih Storm Shadow raketa na internetu indirektno ukazuje da bi ruska PVO mogla postepeno početi da se prilagođava takvim napadima.

Storm Shadow karakteristike

Storm Shadow je anglo-francuska krstareća raketa dugog dometa, koju su od 1994. godine razvile kompanije Matra i British Aerospace, a sada proizvodi MBDA.

Projektil ima GPS-potpomognut inercijalni navigacioni sistem sa sistemom za usklađivanje profila terena. Za terminalno navođenje, raketa je opremljena infracrvenim sistemom korelacije područja za mapiranje scene. 

Maksimalni domet Storm Shadow je 560 kilometara. Međutim, smatra se da je Ukrajina dobila degradiranu izvoznu verziju sa dometom od 250 kilometara. Uz cenu od 2 miliona funti po jednoj Storm Shadow, isporuka 600 projektila Ukrajini koštala je Ujedinjeno Kraljevstvo do 1,2 milijarde.

ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su-24 sa raketom storm shadow

Izgrađena sa dvostepenim pogonskim sistemom, Storm Shadow krstari podzvučnim brzinama, neprimetno se uklapajući u okolinu. Njena izuzetna karakteristika leži u sposobnosti da autonomno putuje do cilja nakon lansiranja, smanjujući rizik za pilota. Njena BROACH bojeva glava od 450 kg izaziva pustoš pri udaru.

Pošto smo ušli u tehničke karakteristike Storm Shadow, hajde da promenimo stranu. Kako se Rusija borila sa ovim oružjem u prošlosti?

Kako Rusija presreće ovu raketu?

Kada se govori o presretanju raketa Storm Shadow od strane ruskih snaga, nemoguće je ne pomenuti najsavremenije radarske sisteme koje Rusija koristi. Poznato je da su ovi sistemi jedni od najboljih na svetu, a njihova efikasnost prilikom otkrivanja i presretanja projektila Storm Shadow nije ništa drugo do izuzetna.

Primarni sistem koji Rusija koristi za presretanje ovih projektila je napredni sistem protivvazdušnog naoružanja S-400 Trijumf. Ovaj sistem se smatra jednim od najmoćnijih PVO raketnih sistema koji su trenutno u upotrebi. Na našoj listi najboljih PVO sistema na svetu nalazi se na prvom mestu.

S-400 Trijumf u lenjingradskoj oblasti
S-400 Trijumf u lenjingradskoj oblasti

S-400 je sposoban da gađa širok spektar ciljeva, od aviona i krstarećih projektila do balističkih projektila, što ga čini idealnim izborom za presretanje Storm Shadow projektila.

Kada su je presreli prvi put?

Kao što možete očekivati, tačni detalji o tome kada i gde su ruske snage presrele rakete Storm Shadow su poverljive. To se smatra vojnom tajnom, ali ono što znamo je da su rusko i sovjetsko oružje i sposobnosti PVO bolje testirani u poslednje vreme nego bilo čije drugo.

Rusko Ministarstvo odbrane je 2018. izvestilo da su njihovi sistemi PVO presreli i uništili nekoliko projektila iznad neba Sirije. Iako tačan tip ovih projektila nije naveden, veruje se da su to bile rakete Storm Shadow.

Uloga naprednih sistema upozorenja

Sposobnost Rusije da presretne rakete Storm Shadow u velikoj meri se oslanja na njihove napredne sisteme upozorenja. Ovi sistemi igraju ključnu ulogu u ranom otkrivanju nadolazećih projektila, dajući svojim odbrambenim sistemima dovoljno vremena da odgovore.

Da bi ojačali svoju odbranu, Rusi su takođe razvili radarske sisteme koji “vide” iznad horizonta. Ovi sistemi mogu da obezbede rano upozorenje o dolazećem raketnom napadu sa hiljada kilometara udaljenosti, što slabi učinak projektila Storm Shadow.

niobium
niobium

Uprkos inherentnim izazovima i visokim ulozima, sposobnost Rusije da presretne rakete Storm Shadow je potvrda njihove tehnološke snage i strateških odbrambenih sposobnosti.

Prva prijava upotrebe Storm Shadow od strane Kijeva zabeležena je 12. maja, kada su dve rakete pogodile fabrike u gradu Lugansku. Već sledećeg dana, 13. maja, najmanje jedna raketa ovog tipa pogodila je staru zgradu akademije unutrašnjih poslova u gradu, označivši drugi napad raketom dugog dometa.

Prvi put zvanično, u sukobu u Ukrajini, rusko ministarstvo odbrane je potvrdilo obaranje rakete Storm Shadow 15 maja 2023. godine.

19 KOMENTARA

  1. Rusi vec goinu i par mjeseci tvrde da Ukraina nema avijaciju,i od tada svaki dan sruse nekoliko aviona, vodka cini cuda,samo sto je budenje zajebano.

  2. Pre mjesec dana visoki Ruski oficir je dao intervju povodom mnogo hvaljenog Storm Šedou i rekao sledeće: Znaju englezi da smo ove njihove rakete obarali u Siriji kao glinene golubove, sto znači NIŠTA NOVO ZA RUSE I RUSKU PVO PRO. To isto važi i za Francuski kao čuveni Skalp raketa, ista dešavanja u Siriji, ali se tek sada govori o tome. O Himarsima ne treba nista posebno govoriti, obaraju ih non stop Rusi.. Naravno, poneka i prodje, ipak je ovo veliki rat .. Takodje su Rusi izjavli da za njih ne postoji nevidljivi avioni rakete, BPL, itd.. Mogu poslati NACInato najbolje lovce 5 generacije, Rusi ce ih poskidati kao zečeve.. zato NACInato i ne sme ih zlati u zonu borbenih dejstava.. hehe.. F16 ne zelim uopste komentarisati jer je to vec NACInato oficir rekao da ako F16 polete iznad NACIukrajine, Rusi ce ih sve ODMAH poskidati.. ima tekst o tome.. Živjela Rusija i RV. ☝️☝️☝️

    • Nije mi jasna jedna stvar. Srbi ko Srbi ortodoksni lažov percipiraju Rusko oružje svugdje i na svakom mijestu superiornije od svih oružja zapadne tehnologije. Istina Rusi pokušavaju biti bolji a tu se pita i zapad. Do sada što su sve Srbi ispropagirali nije viđeno na frontu u Ukrajini. Rusi se bore starim oružjem i zato nemogu ništa napraviti po pitanju ovog rata. Da rezimira o stvar. Rusi i ostatak svijeta su barem 30 ili više godina u zaostatku za zapadnom tehnologijom i to je definitivno tako. A što se tiče Srba imaju pravo biti za koga žele i imati želju da Rusi imaju najbolje oružje.Želja je jedno a imati je druga stvar.Puno komponenta zapadne tehnologije im fali da bi imali bolje naoružanje. Da su mogli odavno bi okupirali i anektirala Ukrajinu . Ovoga momenta oni gube rat protiv Ukrajine a što je najgore Rusija će uskoro biti još manja jer će se odvojiti još nekoliko pokrajina koje su u Ruskoj federaciji.A što da vam ja radim moji Srbiči.Ode od vas uskoro i Vojvodina i Sanđak.

      • Видиш Иване, рат је сложена и свеобухватна појава. Дешавања на фронту су само видљиви део догађања чак и када ратују само две државе. Овај рат је рат човечанства против политичког запада а тренутно се оружани део сукоба одвија између Русије и бивше Украјине подјармљене западу. Није поента бившу Украјину сравнити са земљом. У том случају би она заиста постала жртва, страдало ви много словенског живља а народи запада би поверовали у лажи о њиховој угрожености. Овако, рат на фронту тече полако, западна енергија као и подршка се топи, свет се мења, запад је све усамљенији и слабији, … Човечанству ће ускоро сванути а запад ће добити рачун да плати штете за колонијалне ратове, робове, пљачке, уништавање држава и народа, … О томе је овде реч а не о пет или десет уништених тенкова, авиона, камиона, … Смена епоха и односа у свету се управо дешава и то је центар ствари а не бивша Украјина!

      • A ти католичко бечки коњушару све то добро знаш из фашистичке пропаганде!

      • Je li koristiš istu drogu kao ukrainski klavirokurcosvirač? Uskoro ćeš kao on videti ružičaste leteće slonove. “kolektivni zapad” je jedan veliki EPP, a u stvarnosti obična septička.

      • A sta je planirano od Vas hrvata da se odvoji…? Niste primetili….!?….Pa ….CELA Hrvatska , kao marionetska tvorevina….Kako ? Lepo , brate…Vi hrvati ste Srpski izdajnici…Bez obzira sta Vi mislite o SEBI….a Meni ne PADA na pamet da vas svojatam….Ako jeep tako…a tako jee…sta Vam sledi ? Para…teorija kaze ovako – I zdajnike NIKO ne voli..Ali svi vole izdajnike da iskoriste….I Vi ste Taj ” privilegovani ” posao za interes Germana odradili uspesno…I svaki put uz njihovu pomoc , ZAHTEV , nalog….drugi vasi pokusaji unistavanja srpskog pravoslavnog zivlja na teritoriji Hrvatske, samostalno – nisu poznati….E sad…da SADA je to doba kada treba izdajnike UNISTITI….- zato ste u EU pod kontrolom Germana….Jel Vi njima vise nizasto ne trebate …Ali oni imaju ambicije na Jadran izaç…..naravno Bez Vas …Koji cete I’m Vi k… !?jeli tako?

      • Druze moj, nije zabluda teska stvar ako ne zivis u njoj. Na zalost ni ameri a ni natu ne cvetaju ruze oko naoruzanja, imaju bagova i problema da im nije dobro, samo ih vesto kriju. A sto se tice Vojvodine i Sandzaka, tu je vec nasa zabluda manja nego amerikancima da ce im zemlja biti jos dugo toliko velika, pre ce se oni malo razparcati.

    • Koji si ti lažov. Pa vi ste bolestan narod. Pa što Rusi Nedu svojim avionima dublje u Ukrajinu. Da ti kažem.Nemaju muda isto ko i vi u Hrvatsku niste puštali svoje drvene avione.Hvalili ste se svojom JNA. Pa hrvatska vojska vas je počinila kao da ste od papira. Zato ste završili na traktorima. Pa tako će i Rusi. Nalupali smo vas tako jako da se dan danas bojite Hrvata. I tako treba biti. Za razliku od vas Hrvati su imali vojsku a vi ste imali na fronti samo neorganizirani bagru pijanice i zločince. Zločine su radili tamo gdje su bili djeca i starije osobe. Tamo gdje je bila Hrv. vojska niste ni presmrdijeli. Ratnici niste nikada bili i zato ste sve ratove izgubili. To je prava istina

    • Da je verovati NATO Rusi bi vec polovinom prosle godine ratovali loncima i serpama posto su potrosili sve asovcice a da ne pricamo za rakete, granate, cipove iz ves masina, Putinovih poznatih i nepoznatih bolesti, ali sta je tu je do pobede asovcicima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave