NaslovnaNovostiSAD blokirale Mađarskoj prodaju HIMARS-a sve dok ne pokaže poslušnost u NATO

SAD blokirale Mađarskoj prodaju HIMARS-a sve dok ne pokaže poslušnost u NATO

Prve velike vojne posledice po Mađarsku, koja se pod političkim vođstvom Orbanove vlade usudila da vodi nezavisnu politiku: SAD su blokirale Budimpešti kupovinu sistema za višestruko lansiranje HIMARS.

Republikanski senator Džim Riš je taj koji je blokirao kupovinu HIMARS sistema od Mađarske. Svoju odluku republički lider je opravdao činjenicom da Budimpešta nije ispunila prošlogodišnje obećanje da će glasati za ulazak Švedske u NATO.

Pristupanje Švedske blokiraju samo Mađarska i Turska, jedine preostale države nezavisnih suverenih politika.

„S obzirom na obećanja data meni i drugima prošle godine da će biti ovog glasanja (pristupanje Švedske NATO-u), a sada smo u junu i to se još uvek nije dogodilo, odlučio sam da prodaja nove američke vojne opreme Mađarskoj biti stavljeno na čekanje“, najavio je senator Džim Riš u saopštenju. Riš je vodeći republikanac u komitetu koji mora da odobri kupovinu.

orban iza americke zastave
Viktor Orban ilustracija

Prema američkom zakonodavstvu, da bi ste kupili oružje iz SAD potrebno je odobrenje kongresmena, lidera parlamentarnih partija, demokratskih i republikanskih, iz spoljnopolitičkih komisija u Senatu i Predstavničkom domu.

Sa druge strane, Turska se već ponudila da Mađarsku snabde njihovom HIMARS alternativom.

Napomenimo samo da je ruski odgovor na HIMARS raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

Kupovina je procenjena na 735 miliona dolara; Politika ucena SAD ništa novo

Prema pisanju Vašington Posta, Mađarska namerava da u okviru paketa kupi 24 sistema HIMARS, kao i 100 projektila. Ugovor takođe predviđa rezervne delove i logističku podršku.

Odluka da se blokira prodaja Mađarskoj demonstrira sve veći gnev NATO-a prema politici Mađarske, piše Vašington post. Američko glasilo nevino podseća da je ovo “redak gest SAD i da demonstrira stanje velike tenzije unutar NATO izazvane proruskom politikom Viktora Orbana”.

U regionu sistemima HIMARS, koji pokušavaju da reklamiraju kao zvezdu rata u Ukrajini, upravljaju i Rumunija i Poljska.

HIMARS je jedan od najpouzdanijih sistema borbene podrške testiran i korišćen u stvarnim misijama od strane američke vojske i marinaca.

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lockheed Martin u Sjedinjenim Državama.

HIMARS
HIMARS

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom.

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jovaje ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Nedavno se Holandija odlučila za PULS raketne sisteme tvrdivši da su sposobniji od HIMARS-a.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave