NaslovnaNovostiČelični nervi ili nesvest? Biciklista prolazi pored HIMARS-a, baš u trenutku lansiranja...

Čelični nervi ili nesvest? Biciklista prolazi pored HIMARS-a, baš u trenutku lansiranja rakete; Nije se ni osvrnuo

Neverovatan video kružio je u petak na društvenim mrežama, a na kojem se vidi biciklista kako izlazi sa ivice šume i prolazi u neposrednoj blizini raketnog bacača M142 HIMARS.

Na videu se čuje psovka na ruskom jeziku, verovatno od strane osobe koja snima celu scenu, dok osoba na biciklu izlazi iz šume pored lansera koji ispaljuje salvu projektila.

Ukrajinski vojnici privremeno blokiraju saobraćaj na obližnjim putevima kada pucaju iz mobilne opreme, ali u ovom slučaju očigledno nisu uzeli u obzir šumski put sa kojeg je biciklista došao.

Nakon prvog lansiranja projektila, praćenog oblakom dima, biciklista je napravio samo mali gest i zaklonio glavu, ali je nastavio bez oklevanja i osvrtanja, čak i kada je usledio još jedan rafal. Nije jasno gde je tačno snimak snimljen.

Ukrajina je do sada dobila 18 američkih raketnih bacača HIMARS, a Sjedinjene Države su se obavezale da će poslati još 20.

Druge države NATO-a takođe su dostavile Kijevu više od 10 bacača raketa HIMARS, javio je CNN početkom maja, pozivajući se na američki Stejt department. Prema nekim procenama Ukrajina je upotrebila neverovatnih 9500 projektila HIMARS.

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lockheed Martin u Sjedinjenim Državama. Svoju smrtonosnu efikasnost dokazao je u ratu u Ukrajini.

HIMARS
HIMARS

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom.

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Ruski odgovor na HIMARS je raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

jos himars a kao pretnja rusiji sad rasporeduje sistem i u estoniju
HIMARS

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jovaje ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Nedavno se Holandija odlučila za PULS raketne sisteme tvrdivši da su sposobniji od HIMARS-a.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave