NaslovnaNovostiUkoliko F-16 stigne na front, moguće da ćemo videti ruske stelt lovce...

Ukoliko F-16 stigne na front, moguće da ćemo videti ruske stelt lovce Su-57 kako ih progone

SAD će podržati inicijativu saveznika za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje NATO lovcima, uključujući F-16, obavestio je predsednik Džo Bajden lidere G-7 19. maja 2023. u Japanu.

Ukrajinski piloti počeće obuku u još nepoznatoj vazdušnoj bazi u Evropi u narednih nekoliko nedelja. Danska se prva ponudila. Ubrzana obuka, koja će trajati nekoliko meseci, pripremiće navodno pilote da operativno upravljaju avionom kada SAD odluče da dozvole transfer lovaca ukrajinskom vazduhoplovstvu.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

Prema rečima američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, kada obuka bude u toku, SAD će u konsultaciji sa svojim saveznicima odrediti kada će avioni biti isporučeni, ko će ih isporučiti i koliko komada.

Prema rečima savetnika ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka, Zapad je već doneo odluku da preda F-16 režimu u Kijevu.

Transfer F-16, ili lovca sličnih sposobnosti, bio bi do sada najveći razlog za eskalaciju u 14-mesečnom sukobu između Rusije i Ukrajine.

F-16

F-16 bi mogao da pogodi vojnu i industrijsku infrastrukturu duboko u Rusiji. Nijedna zemlja na svetu, posebno najveća na svetu Rusija, ne može sebi priuštiti troškove postavljanja zaštitnih sistema protivvazdušne odbrane oko ciljeva duboko u unutrašnjosti.

Aerodinamički, F-16 je manje moćan i od MiG-29 ili Su-27. Međutim, kao platforma, ona predstavlja skok u mogućnostima. Domet i sposobnost da nosi oružje za duboke udare stavljaju Rusiju u povećan rizik.

F-16 ima naprednije radarske i elektro-optičke senzore, rakete vazduh-vazduh većeg dometa i teško precizno vođeno oružje vazduh-zemlja, uključujući klizne bombe i krstareće rakete.

Što je najvažnije, za Ukrajinu će biti moguće da integriše vezu za prenos podataka F-16 sa svojom mrežom protivvazdušne odbrane koja se sastoji od brojnih zemaljskih radarskih i raketnih sistema, zemaljskih osmatračkih mesta, dronova i eventualno drugih vazdušnih sredstava kao što je AWACS.

F-16 lovci koji se isporučuju Ukrajini verovatno će biti varijante MLU (Mid Life Upgrade), koje su saveznici iz NATO-a kao što su Norveška, Danska i Holandija povukli iz upotrebe.

f 16 mlu norveški
F-16 MLU norveški

F-16 MLU ima unapređeni radar AN/APG-66. F-16 MLU može da nosi AIM-120 AMRAAM (raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa). Međutim, nije poznato da li unapređeni lovac može da nosi varijantu AIM-120D, koja ima aktivni tragač za samovođenje i domet koji se procenjuje na između 120 km i 160 km.

Repertoar preciznog oružja vazduh-zemlja F-16 uključuje rakete HARM za napad na radare, JASSM-ER klizne bombe i AGM-65B Maverick, elektro-optičku ili infracrvenu vođenu raketu koja može da napadne kopnene ciljeve kao npr. tenkove, vozila i radarska mesta.

Ne trebamo očekivati da bi F-16 mogao da nosi mnogo težu raketu Storm Shadow.

F-16 Ograničenja

Domet

F-16 je relativno mali avion sa ograničenim borbenim radijusom od 550 km u hi-lo-hi misiji sa šest 1.000 funti.

Međutim, radeći protiv ruskog naprednog višeslojnog integrisanog AD sistema (IADS), malo je verovatno da bi F-16 mogao da leti u hi-lo-hi profilu. Verovatnije će leteti lo-lo-lo ili lo-hi-lo profilima, u kom slučaju će domet biti mnogo kraći.

Domet se može povećati sa izbacivanjem tankova i smanjenim opterećenjem oružja. (Za duboke udare na Rusiju, F-16 bi mogao da nosi izbacive rezervoare i rakete AGM-65B Maverick.)

poljski f 16s
poljski f 16s

Potreba za infrastrukturom.

Za razliku od robusnih lovaca iz sovjetske ere, kao što su MiG-29, Su-24, Su-25 i Su-27, u ukrajinskom inventaru, nežniji F-16 će ​​zahtevati posebne infrastrukturne objekte u svojoj operativnoj bazi – za održavanje i skladištenje svoje elektronike i sistema naoružanja.

Uzimajući u obzir visoke troškove i vreme koje je potrebno za izgradnju i opremanje infrastrukture za podršku, broj baza koje mogu da podrže operacije F-16 u Ukrajini bi morao da bude ograničen. Takođe, operativne baze bi morale da budu u centralnoj ili zapadnoj Ukrajini kako bi se sprečili česti napadi dronova i raketa.

Infrastruktura potrebna za podršku lovcima F-16 će predstavljati Ukrajincima značajan problem. Rusiji neće biti teško da gađa objekte za podršku, čak i ako su izgrađeni pod zemljom, koristeći rakete Kindžal ili Iskander-M.

Operativno korišćenje

Osim što će F-16 koristiti kao raznovrsnu platformu za napad sa preciznim udarnim oružjem, ukrajinsko vazduhoplovstvo će verovatno takođe rasporediti američke lovce za prevlast u vazduhu. U ovoj ulozi, F-16 će ​​leteti borbenim patrolama na srednjim visinama blizu bojišta, naoružani raketama vazduh-vazduh dugog, srednjeg i kratkog dometa.

Ruski lovci kao što su Su-35S i Su-30SM trenutno lete u sličnim vazdušnim patrolama preko granice naoružani sličnim naoružanjem.

Oni periodično obaraju ukrajinske lovce na niskim letovima – Su-25, Su-24 i Su-27 koji pokušavaju da napadnu ruske kopnene trupe i infrastrukturu.

Ukrajinski F-16 će ​​biti usmeren na vazdušnu patrolu

 1. Odvraćanje napada na ukrajinske kopnene trupe od strane niskoletećih ruskih lovaca i helikoptera kao što su Su-25, Mi-28, Ka-52 i Mi-8.
 2. Pomeranje lansirnih tačaka ruskih lovačkih bombardera, kao što je Su-34, koji sa velikim uspehom gađaju ukrajinska skladišta i stajališta. Ispuštene sa visine, klizne bombe mogu da pogode ciljeve 50-60 km preko kontrolne linije u Ukrajini.
 3. Pogurati ruske lovce koji lete vazdušnom patrolom dalje od fronta, izlažući ih riziku od obaranja AIM-120D. To će omogućiti ukrajinskom vazduhoplovstvu da efikasnije podržava ukrajinske kopnene snage.

Izazovi sa kojima se suočavaju ukrajinske operacije F-16

Malo je verovatno da će ukrajinske F-16 patrole za dominaciju u vazduhu biti približno efikasne kao ruski lovci sa sličnim zadatkom.

Za razliku od ruskog, ukrajinska PVO sposobnost je slaba. Leteći na srednjim visinama, ukrajinski F-16 moraće da ostanu najmanje 250 km udaljeni od bojišta kako bi izbegli da budu oboreni ruskim sistemom S-400 dometa 400 km.

Nasuprot tome, ruski lovci za dominaciju u vazduhu moraju da ostanu samo 50 km od bojišta kako bi izbegli da budu oboreni od strane ukrajinskih sistema S-300 dometa 150 km.

S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov
S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov

Za svoje specijalne operacije u Ukrajini, Rusija je do sada više zavisila od svojih starijih sistema S-300. Rasporedila je nekoliko pukova S-400 u Belorusiji i blizu severne granice Ukrajine sa Rusijom, prvenstveno da nadgleda vazdušni prostor iznad zapadne Ukrajine i odvraća upade NATO AWACS i ISR sredstava u ukrajinski vazdušni prostor.

Nije jasno koliko je pukova S-400 Rusija trenutno posvetila sukobu u Ukrajini. Koji god da je broj, verovatno je da će Rusija morati da ga poveća da bi se suprotstavila F-16.

Su-57 protiv F-16

Rusija je do sada koristila svoj vrhunski borbeni lovac Su-57 uglavnom za nadzor i podršku komunikacije. Zabeleženo je samo nekoliko akcija gde je Su-57 ušao u vazdušni prostor Ukrajine, kao i napada na ukrajinske PVO sisteme.

Ako Ukrajina rasporedi lovce F-16, verovatno će Su-57 dobiti aktivniju ulogu u ovom sukobu. U režimu direktnog presretanja, Su-57 će imati značajnu prednost pri prvom lansiranju u odnosu na F-16.

Ruski kopneni radar će moći da koriguje projektile Su-57 u maksimalnom dometu (200 km) ne samo raketama dugog dometa, već i 110 km srednjeg dometa, a da F-16 ne zna za postojanje pretnje od Su-57 ruskih vazdušno-kosmičkih snaga.

Zaključak

Prebacivanje aviona F-16 u Ukrajinu od strane zapadnih zemalja je potencijalno veoma opasno i rizikuje dalju eskalaciju sukoba. Mnogo toga će zavisiti od varijante lovca koji se daje Ukrajini i sistema naoružanja koji su integrisani sa datom varijantom.

Vrlo je verovatno da će varijanta biti F-16 MLU.

Su-57 Kh-59-ASM
Su-57 Kh-59-ASM

Transfer varijanti F-16 MLU će Ukrajini dati mogućnost da pogodi ciljeve na Krimu, uključujući brodove ruske Crnomorske flote, i olakšaće ukrajinskim kopnenim snagama u njihovom očekivanom pokušaju da preseku ruski kopneni most ka Krimu.

Međutim, Rusija ima efikasna sredstva da osujeti ukrajinske pokušaje koji mogu da predstavljaju egzistencijalnu pretnju Rusiji, čak i kad bi Zapad odlučio da Ukrajini preda njihovo najsavremenije naoružanje, kamoli rashodovane lovce F-16.

21 KOMENTARA

 1. Nebi baš tako frajeru… gdje god da sam bio ustaše bježaše ka začevi…
  Jedino ste hrabri kad udarite na civile i kad imate tudju zaštitu…
  Hvalite se tudjim bajonetima…
  Poslušat pjesmu Jovana Dučića kog hrabro otrovaste

 2. Провешће се ко боси по трњу. Једино ми жао укро пилота гинуће залуд за интересе страних идијота.

 3. Sta je sledece sto sto ce nato da isporuci ukrajini a da rusija reaguje na pravi nacin i za pocetak da potopi veliku britaniju

 4. S**** bez veze. Što ti znaš o avionima ili taktici. Ovo tvoje blebetanje prolazi jedino u nekoj krčmi punoj su 57 iliti 57 pijanaca. Njima pričaj te budalaština. Rusi da su toliko jaki koliko bi Srbi govorite Ukrajina bi pala već odavno. Rusi su ko i vi puno lajete ali ugriza nema. Jedino što znate je da izvrnjujete činjenice da ste obična k**** od boraca. Vi bar znate kakve ste batine dobili od hrvatske vojske. Još vam uvijek odzvanja zvuk traktora u ušima. Zato ne s*** jedi g*** i pij hladne vode

  • Tako je ivane silo nebeska, jbo ti ja mater batinasku. Ova tema ti je poznata vidim, posto ste sa MIG-21 tukli kolone izbjeglica…FURDO OLOSKA…
   A po pitanju sukoba u Ukrajini, prvo skoci pa reci HOP

  • Nebi baš tako frajeru… gdje god da sam bio ustaše bježaše ka začevi…
   Jedino ste hrabri kad udarite na civile i kad imate tudju zaštitu…
   Hvalite se tudjim bajonetima…
   Poslušat pjesmu Jovana Dučića kog hrabro otrovaste

  • Zahvali se zapadu sto imate drzavicu , svi znamo kako ste ratovali isto ko i ukri . A ti avioncici proci ce ko prepelice .Ako su pametni odustace i naci neki kompromis . Znamo i mi Srbi a i vi Hrvati sta nam je sve rat doneo i odneo .U tom sosu su sada Ukri. A sto se mene licno tice voleo bih da do rata kod nas nikada nije doslo, rat je bolest politicara a nevini ginu .

 5. УВАЛИЋЕ К**** БУГАРИМА ИЛИ РУМУНИМА СУМЊАМ ДА ЋЕ БИТИ ПОЉАЦИ САМО ОВАЈ ПУТ АКО РУСИ НЕ СЈЕБУ ОНОГ КО ИМ ДА АВИОНЕ И ОДАКЛЕ ПОЛЕТЕ Ј*** СВЕ ОНДА

 6. Za nevidjivog bila dovoljna i Neva. Za f16 pancir prava mera ako pridju, za ostalih par komada koje dobiju i s300 previse, a ako se Ruje napiju i oni upoljskoj ce da najebu.

 7. Nepotrebno. Avionu F16 se bez problema suprotstavlja SU27. O SU35 da ne govorimo. Dovoljno je pogledati snimak sa YouTube, kad je SU27, nosom svog aviona bukvalno odgurao F16, koji je pokušavao da pravi “kerefeke” izbegavanja, dok ga Suhoj sa lakoćom prati u repu, spreman da ga obori u svakom trenutku! Amerikanci su nakon tog pravili specijalnu kontakt emisiju, sa temom “Šta se to bolan dogodilo? Gde je nestao Top Gun, i šta ćemo sa F15 i F16?” Što se tiče upada na Rusku teritoriju, moguće je uz veliki rizik od obaranja, ali je veći rizik da će dobiti uzvratne udarce po Kijevu, Lavovu, Odesi i ostalim gradovima u dubini Ukrajine, tako da će ti pokušaji biti surovo kažnjeni, jer Ruska ratna industrija radi punom parom, kao i Ruski konstrukcioni biroi! Već se očekuje veća ispiruka novih raketa većeg dometa, manjeg gabarita, a višestruko veće razorne moći!

 8. Ali Rusi nikad nisu proizveli vise od 7-8 komada Su-57 i nikad nisu uvedeni u bojevu sluzbu.
  To je prototip koji je trebao negde u dalekoj buducnosti da se gradi, a pitanje je i koliko je uspesan.Dok je F-16 napravljen u preko 4500 primeraka i pravi se jos, a postigao je preko 60 vazdusnih pobeda i ucestvovao i puno sukoba.

  • Пријатељу ти појма о животу немаш,само лупеташ,као и свака незналица.СУ-57 је имао ратно крштење у Сирији ,а користи се повремено и сад у Украјини.А колико они авиона имају тог типа ,да таква незналица зна,то је више него смешно.

  • Koje gluposti pišeš.Tebi su rusi javili u inbox koliko su komada Su 57 proizveli kao i sve njegove karakteristike koja su vojna tajna. Sve što je do sada objavljeno o Su 57 je ono što su rusi htjeli da bude objavljeno, a broj proizvedenih komada se nikada neće znati, niti za 20 godina, niti se ne zna koliko primjeraka ima sada. Uglavnom Su 57 ima već potvrđena obaranja iznad Ukrajine. F16 nije nikoga pobjedio jer su Amerikanci do sada ratovali sa državama koje su doduše imale ruske lovce ali u izvoznim varijantama koje nisu tehnološki dobro opremljene, a slali su svoje najmodernije lovce i bili su 100 puta brojniji, pa s time normalan čovjek ne može to smatrati pobjedom. To su bili sukobi David protiv Golijata.Zadnji primjer Srbija 1999. i Migovi 29, ali sa radarom dometa od 80 km, što je smiješno za današnji lovac, pa je ispadalo da su ih amerikanci skidali ko kruške. Vidjeli bi drugu priču da je Srbija imala modernizirane verzije Migova i koji S300. Amerikanci su obične kukavice, pa i u 2. sv. rat su se uključili tek 1943. kad su vidjeli da rusi melju sa istoka prema Berlinu. Zadnje će sad prestati prodaja Patriota jer se pokazao neučinkovit. Kinžal mu je pomrsio konce. Udarili su sad u tvrd orah i ne znaju kako se izvući, a Rusija melje redom i ovaj put neće stati dok ih ne porazi.

   • Ti si glup. Evo ja Srbin iz Indjije ti kazem. Rusku vojsku bi Amerika i bez NATO-a pregazila. Konvencionalno vojno. U nuk. ratu jedino ne bi bilo pobednika.

    • Stani malo nemoj se kretati jer kad hodaš kotrlja ti se mozak veličine graška po toj glavi i ne možeš ništa pametno reći ni napisati. Kao prvo neću ništa tvrditi tko bi pobjedio u konvencionalnom ratu, ali kad bi došlo do toga niko nije luđi od rusa, tako da bi trebao dva puta razmisliti što pišeš. Kao prvo konvencionalno su amerikance pobijedili bosonogi talibani jašući na magarcima i to tako jako su ih porazili da su naglavačke bježali iz Afganistana, pa možemo spomenuti Somaliju gdje su dobile po tamburi američke najelitnije jedinice rendžera, zelenih beretki, sealovaca…I od tamo su odletjeli naglavačke. To su samo dva primjera gdje su Amerikanci izgubili. Bilo je dosada preko 200 tinjak tih američkih ispada pokazivanja sile prema slabijima. Nisu se usudili ni napasti kopneno Srbiju, a nedavno su baš neovisni strani vojni analitičari ( potraži na internetu) pokušali i to objasniti da bi to za njih bila noćna mora u pogledu logistike i da bi bili veliki gubici u ljudstvu pa su vas lijepo bombardirali s čime se ne slažem jer mislim da je to zločin jer je to izvedeno bez rezolucije Ujedinjenih naroda… Ti braniš amerikance koji su napali tvoju zemlju. To dovoljno govori o tebi kao čovjeku. Ti si NATO rektalni alpinist i ne mogu vjerovati da u Srbiji ima takvih ljudi.

    • Kada odes u Rusiji i ucestvujes u njihovim vojnim vezbama kao sto sam ja , bice ti jasno sta je Ruski a sta Americki vojnik , Ovde se puno lupeta a malo zna !

  • O kakvim vazdusnim pobedama pricamo?! Pa njihov najveci uspeh do sada je obaranje MiG-ova 29, iznad SRJ, koji su bili potpuno ne ispravni!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave