NaslovnaNovostiDanska će prva obučavati ukrajinske pilote na F-16, nakon što su SAD...

Danska će prva obučavati ukrajinske pilote na F-16, nakon što su SAD dozvolile svojim kupcima da daju lovce Ukrajini

„Pozdravljam istorijsku odluku Sjedinjenih Država i američkog predsednika da podrže međunarodnu koaliciju u korist isporuke borbenih aviona. Ovo će enormno pomoći našem vazduhoplovstvu“, naveo je predsednik Ukrajine, Zelenski na Tviteru.

Britanski premijer Riši Sunak takođe je u petak pozdravio podršku SAD inicijativi nekoliko zemalja, uključujući Britaniju, za obuku ukrajinskih pilota na lovcima, uključujući F-16.

Dakle, Džo Bajden je dao zeleno svetlo za isporuku lovaca zemljama kupcima Ukrajini.

Danska će obučavati ukrajinske pilote na avionima F-16

Danska će doprineti obuci ukrajinskih pilota na lovcu američke proizvodnje F-16, nakon podrške Vašingtona i „pozitivnog signala“, saopštio je u petak danski ministar odbrane, prenosi AFP.

Ta skandinavska zemlja, koja će svoju flotu F-16 zameniti F-35, sada će moći da pomogne u „osposobljavanju ukrajinskih pilota da lete i na F-16“, rekao je vršilac dužnosti ministra Troels Lund.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

„Danska će uložiti sve napore da ovo bude prioritetni doprinos“, dodao je on.

„Dogovorićemo se o više detalja sa našim bliskim saveznicima“, naveo je ministar u saopštenju, pozdravljajući „pozitivno“ zeleno svetlo američkog predsednika Džoa Bajdena.

On, međutim, nije precizirao da li će Danska doprineti isporuci aviona Ukrajini.

Dansko ratno vazduhoplovstvo ima oko 40 aviona F-16, od kojih je oko 30 operativno. Nordijska zemlja je nedavno počela da dobija svoje prve F-35 pete generacije namenjene kao zamena zastarelim F-16.

1 KOMENTAR

  1. Verujem da je Kopenhagen zaboravio ratne nevolje, pa se svim silama trudi da to oseti! Kako god žele, nemoj da se žale posle!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave