NaslovnaNovostiUkrajinci od olupine ruskog lovca Su-35S prave privezke za ključeve

Ukrajinci od olupine ruskog lovca Su-35S prave privezke za ključeve

Tim zaljubljenika u avijaciju u Fuselage Creations-u pretvara ostatke olupine srušenog najnaprednijeg ruskog operativnog borbenog aviona u privezke za suvenire i prodaje ih preko interneta.

Avion je vrhunski ruski višenamenski borbeni avion Su-35S za koji ukrajinska vojska tvrdi da je oborila u oblasti Herson, u blizini sela Šljahovo.

Prodavac je tvrdi da je serijski broj aviona od čijeg metala pravi priveske 07614. To navodi na zaključak da je borbeni avion bio deo serije isporučene 2020. godine ili kasnije, što ovaj lovac čini jednim od najnovijih aviona koje je Rusija izgubila u ratu u Ukrajini.

Prve slike izgorelih ostataka Su-35S pojavile su se početkom februara 2023, ali je borbeni avion navodno oboren u julu 2022. Koordinate mesta pada Su-35 su 46°55’21.6 “N 33°27’54.2 “E.

oboreni su 35
oboreni su 35

Suhoj Su-35 (NATO ime Flanker-E) je najbolji i najuspešniji ruski lovac trenutno u upotrebi u ukrajinskom sukobu. U pitanju je isplativa i efikasna alternativa savremenim američkim lovcima i opisuje se kao tip „4++ generacije“.

Su-35 je evolucija Su-27 iz sovjetske ere, teškog višenamenskog lovca sa dva motora koji kombinuje odličnu brzinu i naoružanje sa agilnošću u bliskim borbama.

Razni izveštaji govore da Su-35 uglavnom ne leti sam, već je deo vazdušnog para. U zavisnosti od operacije, može biti učesnik misije sa Su-30 ili nekim od taktičkih bombardera VKS, kao što je Tu-22, ili presretač MiG-31.

Lovci Su-35 vazdušno-kosmičkih snaga Rusije vrše vazdušne patrole, podržavaju kretanje jurišnih aviona, vojnih helikoptera i izvode vazdušne udare na infrastrukturu i opremu koju koriste Oružane snage Ukrajine.

suhoj su 35 kojim je pilotirao sergej bogdan na sajmu vazduhoplova u parizu 2013
suhoj su 35 kojim je pilotirao sergej bogdan na sajmu vazduhoplova u parizu 2013

Su-35 je naoružan avionskim topom kalibra 30mm, a na avionu se nalazi još 12 podesivih tačaka za kačenje bombi i raketa koje se mere u tonama.

Od svih možda najveću pažnju zaslužuje hipersonična raketa vazduh-vazduh (RVV-BD) R-37M. R-37M razvija neverovatno veliku brzinu od 6 maha ili oko 7 350 km/h, što je dovoljno da lako sustigne svaki tip letelice. Dizajnirala ga je ruska kompanija Vympel i predstavljena je 2016. godine.

Pored R-37M (domet do 400 km), lovac je opremljen i vođenim raketama vazduh-vazduh srednjeg dometa R-77-1 (110 km) i antiradarskom vođenom raketom srednjeg dometa X-31P.

r 37m
r 37m

Korišćenjem municije kao što je raketa R-37M, avioni poput, Su-57, MiG-31BM i Su-35S mogu da pogode avione Vazduhoplovnih snaga Ukrajine bez ulaska u zonu otkrivanja ili dejstva ukrajinske PVO.

Pored toga, Su-35 je visoko modernizovani višenamenski lovac 4++ generacije koji je konstruisan uz pomoć tehnologije pete generacije. Avion karakteriše veoma kvalitetna avionika koja za osnovu koristi kompleksni kompjuterski informaciono-komandni sistem, novi radar, motore AL-41F1S sa plazmenim sistemom sagorevanja uvećane snage i upravljivim vektorima potiska. 

Ovi motori po svojim karakteristikama mogu da se primene i na lovcima pete generacije, jer obezbeđuju nadzvučnu brzinu bez dopunskog sagorevanja. Maksimalna brzina aviona je 2,500 km/h, dok operativni dolet dostiže 3,400 km.

par raketa vazduh vazduh srednjeg dometa r 77 1 ispod dve sredisnje stanice lovca su 35s
par raketa vazduh vazduh srednjeg dometa r 77 1 ispod dve sredisnje stanice lovca su 35s

Nije slučajno što su ukrajinski vojnici koji opslužuju prvu bateriju Patriot u Ukrajini izjavili kako sanjaju da njihova prva meta bude Su-35

Taj san je pokvaren, jer je, prema tvrdnjama Oružanih snaga Ukrajine, Patriot pre nekoliko dana oborio rusku hipersoničnu raketu Kindžal. Na nama ostaje da poverujemo u te tvrdnje.

Pored ovog, ne zna se tačno koliko je Su-35 stradalo u ukrajinskom sukobu. Pre samo nekoliko dana četiri ruske letelice su pale iznad Brjanske oblasti, od kojih je jedna navodno Su-35.

8 KOMENTARA

  1. Ih! Pa ja sam iz Rusije skupio već zbirku privezaka! Razni modeli, počev od Ukrajinskih radara, aviona, Himarsa, haubica, i da ne nabrajam više! Sad treba da mi stigne privezak od Patriota, a na zapadu je kampanja, pa uskoro očekujem i privezak od F16!

  2. U eri interneta , poverovati u gluposti koje ukrajinci pisu o obaranju kinzala je ravno debilizmu…sve na jedan klik moze da se vidi i dokaze…drugo, sakupite izjave MO Rusije i videcete koliko ukrajinskih vazdusnih ciljeva(helikoptera i aviona) je oborio taj isti SU-35s, samo cu reci da je preko stotinu, posle sam prestao da brojim…

  3. Kakve gluposti pišu ovi Nato mikrofoni…
    Za vašu informaciju prva aktivacija Patriota kid Kijeva je bila “nagradjena” sa Ruske strane Kinžalom i Patriot je imao vatromet i poslat je u staro gvoždje…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave