NaslovnaNovostiSu-35 ispalio projektil izvan vidljivog dometa i oborio ukrajinski Mi-8

Su-35 ispalio projektil izvan vidljivog dometa i oborio ukrajinski Mi-8

Nakon što se ukrajinski helikopter Mi-8 opasno se približio ruskoj granici, ruske Vazdušno-kosmičke snage [VKS] digle su u vazduh lovac Su-35. Čak pre nego što se približio ruskoj granici, Su-35 je ispalio projektil izvan vidljivog dometa i oborio ukrajinski Mi-8.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije potvrđuje ovu informaciju i objašnjava da se incident dogodio u oblasti Harkov.

Mi-8 je oborila operativna vaduhoplovna jedinica ruske borbene grupe Zapad. Helikopter je bio uključen u bitku koja se trenutno odvijala u regionu Kupjanska.

Su-35 je najuspešniji ruski lovac od svih koji su učestvovali u sukobu u Ukrajini do sada. Razni izveštaji govore da Su-35 uglavnom ne leti sam, već je deo vazdušnog para.

su 35
Su-35

U zavisnosti od operacije, može biti učesnik misije sa Su-30 ili nekim od taktičkih bombardera VKS, kao što je Tu-22, ili presretač MiG-31.

Lovci Su-35 vazdušno-kosmičkih snaga Rusije vrše vazdušne patrole, podržavaju kretanje jurišnih aviona, vojnih helikoptera i izvode vazdušne udare na infrastrukturu i opremu koju koriste Oružane snage Ukrajine.

Su-35 je naoružan avionskim topom kalibra 30mm, a na avionu se nalazi još 12 podesivih tačaka za kačenje bombi i raketa koje se mere u tonama.

Od svih možda najveću pažnju zaslužuje hipersonična raketa vazduh-vazduh (RVV-BD) R-37M. R-37M razvija neverovatno veliku brzinu od 6 maha ili oko 7 350 km/h, što je dovoljno da lako sustigne svaki tip letelice. Dizajnirala ga je ruska kompanija Vympel i predstavljena je 2016. godine.

r 37m
R-37M

Pored R-37M (domet do 400 km), lovac je opremljen i vođenim raketama vazduh-vazduh srednjeg dometa R-77-1 (110 km) i antiradarskom vođenom raketom srednjeg dometa X-31P.

Korišćenjem municije kao što je raketa R-37M, avioni poput, Su-57, MiG-31BM i Su-35S mogu da pogode avione Vazduhoplovnih snaga Ukrajine bez ulaska u zonu otkrivanja ili dejstva ukrajinske PVO.

Pored toga, Su-35 je visoko modernizovani višenamenski lovac 4++ generacije koji je konstruisan uz pomoć tehnologije pete generacije. Avion karakteriše veoma kvalitetna avionika koja za osnovu koristi kompleksni kompjuterski informaciono-komandni sistem, novi radar, motore AL-41F1S sa plazmenim sistemom sagorevanja uvećane snage i upravljivim vektorima potiska.

Ovi motori po svojim karakteristikama mogu da se primene i na lovcima pete generacije, jer obezbeđuju nadzvučnu brzinu bez dopunskog sagorevanja. Maksimalna brzina aviona je 2,500 km/h, dok operativni dolet dostiže 3,400 km.

su 35 1
Su-35

Nije slučajno što su ukrajinski vojnici koji opslužuju prvu bateriju Patriot u Ukrajini izjavili kako sanjaju da njihova prva meta bude Su-35.

Taj san je pokvaren, jer je, prema tvrdnjama Oružanih snaga Ukrajine, Patriot pre nekoliko dana oborio rusku hipersoničnu raketu Kindžal. Na nama ostaje da poverujemo u te tvrdnje.

Ne zna se tačno koliko je Su-35 stradalo u ukrajinskom sukobu. Pre samo nekoliko dana četiri ruske letelice su pale iznad Brjanske oblasti, od kojih je jedan navodno i Su-35.

Dok se tačan uzrok pada još uvek ne zna, ukrajinski izvori tvrde da je oboren oborena prijateljskom vatrom. Sa druge strane, Rusi su poslali timove za pretragu terena u nadi da će naći ukrajinske diverzante.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave