NaslovnaNovostiUkrajina pretvara zarobljeni ruski T-62 tenk u teško borbeno vozilo

Ukrajina pretvara zarobljeni ruski T-62 tenk u teško borbeno vozilo

Od zarobljenog ruskog tenka T-62 sada se stvara teško borbeno vozilo pešadije za ukrajinsku vojsku.

Prema rečima Romana Sinicina, vojnog koordinatora dobrotvorne fondacije Serhii Pritula, ukrajinski inženjeri su demontirali kupolu sa 115 mm glatkocevnim topom 2A20 sa srednjeg tenka i umesto nje će ugraditi kupolu BMP-2.

Zbog veličine kupole BMP-2, tenk neće imati puno mesto za trupe.

Vredi napomenuti da su platforma donatora i sva oprema iz zarobljenih ruskih borbenih vozila. Pošto su vojna vozila oštećena u borbi, nije ih uvek moguće u potpunosti obnoviti, a dobrovoljci pribegavaju pretvaranju tenkova u teška borbena vozila pešadije, tačnije u borbeno vozilo za podršku tenkovima.

t 62 ukrajinska konverzija
t 62 ukrajinska konverzija

Jedan od ranije zarobljenih tenkova T-62 već je uspešno pretvoren u vozilo za spasavanje.

Ukrajinski inženjeri su modifikovali zarobljeni srednji tenk za upotrebu tokom borbe za oporavak (tegljenje) vojnih vozila ili popravku u borbi oštećenih, zaglavljenih i/ili neoperativnih oklopnih borbenih vozila, kao što su tenkovi i oklopni transporteri.

T-62 ukratko

T-62 iz 1960-ih je sovjetski srednji borbeni tenk. Prvi prototip T-62 je završen 1959. godine. Ovaj tenk je zvanično primljen u službu Sovjetske armije 1961. godine.

Dizajniran je kao naslednik T-55 i imao je nekoliko poboljšanja, uključujući veći glavni top i poboljšanu zaštitu oklopa. Pokreće ga dizel motor od 581 konjsku snagu i ima najveću brzinu od oko 50 km/h. Težak je oko 37 tona i ima četvoročlanu posadu.

800 ruskih tenkova t 62 sa remonta pravo na front
T-62

Glavno naoružanje tenka je top glatke cevi kalibra 115 mm, koji je sposoban da ispaljuje raznu municiju, uključujući oklopnu, visokoeksplozivnu i protivtenkovske vođene rakete. Tenk takođe ima koaksijalni mitraljez i teški mitraljez na krovu za upotrebu protiv pešadije i drugih ciljeva.

T-62 je učestvovao u nekoliko sukoba širom sveta, uključujući rat u Vijetnamu, arapsko-izraelski rat i iransko-irački rat. Iako je na kraju zamenjen novijim tenkovima kao što su T-72 i T-90, mnogi T-62 idalje ostaju u službi u raznim zemljama širom sveta.

Naoružanje T-62

Naoružan je glatkim topom ”Čekić” U-5TS – 2A20 kalibra 115 mm (115-мм пушка 2А20 У-5ТС “Молот”) i koaksijalnim mitraljezom opšte namene 7,62 mm PKT – 6P7 (пулемёт Калашникова танковый). Tokom prošlog veka oopciono je opreman i teškim protivavionskim mitraljezom  12,7 mm DShKM –  56-P-542M  M1938/46 (Дегтярёва-Шпагина крупнокалиберный, танковый).

T-62 pokreće jedan V-55 12-cilindarski, četvorotaktnitaktni jednokomorni 38,88-litarski, vodeno hlađeni dizel motor snage 581 KS. Suspenzija je tipa torzione opruge. Maksimalna brzina koja dostiže je do 50 km/h a opseg krstarenja je 350 km sa jednim punjenjem rezervoara gorivom.

Nove remontne fabrike

Dva postrojenja su već izgrađena na periferiji Moskve i Rostova. Moskva je prvobitno planirala da ove fabrike preuzmu popravku oklopnih borbenih vozila uništenih u Ukrajini.

T-62 u ova dva remontna pogona znači dve stvari: ili je oprema vraćena iz rata u Ukrajini suviše loša za popravku, ili je količina tenkova T-62 za remont zaista blizu 800 jedinica. oruzjeonline.com podseća da su dve nove remontne fabrike pod upravom UralVagonZavoda.

fabrika uralvagonzavod
fabrika uralvagonzavod

UralVagonZavod nastavlja da snabdeva vojsku ruskom teškom borbenom i oklopnom tehnikom. Inače još od maja, isporuke nisu prestajale, uz nekoliko izuzetaka. Ruska vojska je već dobila nova borbena izviđačka vozila BRM-1K, TOS-1A bacače raketa, kao i najmanje tri serije tenkova T-90M Proriv, koji su odmah raspoređeni u Zapadni vojni okrug Ruske Federacije.

Pojavile su se i informacije da je upravo jedan Proriv dospeo u američke ruke.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave