NaslovnaNovostiPrvi sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Avenger uništen u Ukrajini

Prvi sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Avenger uništen u Ukrajini [VIDEO]

Rusko Ministarstvo odbrane je 7. maja izvestilo da je ruska bespilotna letelica Lancet uništila protivvazdušni raketni sistem američke proizvodnje Avenger, koji je Pentagon nedavno poslao u Kijev radi zaštite od ruskih dronova.

Ruski mediji objavili su snimak udara na PVO sistem Avenger, što je navodno prvi slučaj uništenja ovog sistema SAD koji je potvrđen u Ukrajini. Štaviše, ovo je navodno prvi takav slučaj u više od 30 godina nakon što je Avenger stavljen u službu američke vojske.

Dron je navodno pogodio Avenger raspoređenog na području Ugledara. Šef pres centra ruske grupacije Vostok je pojasnio da je američki PVO sistem dignut u vazduh u blizini naselja Vodjane.

U novembru 2022, usred ruskih velikih napada na ukrajinske energetske i vojne infrastrukturne objekte, Vašington je obećao da će Kijevu prebaciti različite sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući M1097 Avenger.

U novembru su četiri sistema bila uključena u paket vojne pomoći od 400 miliona dolara, dok je osam uključeno u paket od 2,5 milijardi dolara u januaru ove godine. U martu ove godine, stanovnici Poljske snimili su konvoj sa američkim protivvazdušnim raketnim sistemima M1097 Avenger kako se kreće ka ukrajinskoj granici. 

Komandant Oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Sergej Nabijev je 5. aprila izvestio da su američki sistemi PVO kratkog dometa Avenger već raspoređeni u ukrajinske trupe. On je pojasnio da su pripadnici AFU prethodno obučeni za korišćenje sistema na teritoriji Nemačke.

Avenger

Avenger je sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa (SHORAD) namenjen za zaštitu borbenih jedinica na prvoj liniji od dronova, krstarećih projektila, helikoptera i niskoletećih aviona pomoću svojih raketnih bacača FIM-92 Stinger.

Zvanično je poznat kao AN/TWQ-1 i sastoji se od kupole sa dva lansera raketa Stinger od kojih svaki može ispaliti četiri projektila istovremeno i mitraljeza M39 koji može ispaliti 50 metaka ali i nišanskog sistema koji se sastoji od infracrvene kamere, optičkiog nišana i laserskog daljinomera. Poznato je da američka vojska koristi ovaj sistem u Siriji, ponekad i neuspešno.

Raketni sistem Avenger

M1097 Avenger je ustvari modifikovani Humvee (visoko pokretno višenamensko vozilo na točkovima) opremljen sistemom protivvazdušne odbrane.

Glavno oružje Avenger-a je mobilni raketni bacač zemlja-vazduh FIM-92 Stinger, koji je postavljen na rotirajuću kupolu na krovu vozila. Stinger je toplotno navođena raketa dizajnirana da cilja i uništi nisko leteće letelice, kao što su helikopteri i dronovi.

Pored raketnog sistema Stinger, Avenger je opremljen i mitraljezom kalibra .50 za ciljeve na zemlji. Vozilo takođe ima sofisticirani sistem ciljanja koji uključuje radarske i infracrvene senzore za otkrivanje i praćenje ciljeva.

Avenger-om obično upravlja posada od dva vojnika, vozač i strelac. Vozilo je veoma mobilno i može se brzo rasporediti na različite lokacije kako bi pružilo podršku kopnenim snagama protivvazdušne odbrane. Avenger je imao široku upotrebu u raznim sukobima, uključujući Zalivski rat, američka okupacija Iraka i Avganistana.

Mane PVO sistema Avenger

Kao što je ranije rečeno, sistem Avenger je montiran na Humvee, koji nije oklopljen, što ga čini ranjivim na direktnu vatru, malokalibarsko oružje i indirektnu vatru. Stoga je čak i američka vojska upozorila u terenskom priručniku iz 2016. da „sistemi Avenger ne bi trebalo da budu integrisani u manevarske snage kada se očekuje kontakt sa neprijateljem“.

U suštini, Avenger sistem može da onesposobi čak i odlučan pešadinac ako uspe da se približi Hamviju.

Američka vojska je navikla da vrši invazije isključivo gde američke vazduhoplovne snage (USAF) imaju potpunu kontrolu nad nebom ili je protivnik toliko slab da čak i nema vazduhoplovstvo. 

Kao rezultat toga, američka vojska je prestala da razvija nova oklopna vozila protivvazdušne odbrane i dodelila je većinu svojih Hamvija bez oklopa na kojima su bili Avgendžeri jedinicama Nacionalne garde.

Međutim, sukob visokog intenziteta između Rusije i Ukrajine pokazao je da čak i za tehnološki i brojčano superiornije vazduhoplovstvo kao što su Ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS), vazdušna nadmoć nad bojnim poljem ne može biti unapred zagarantovana.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave