NaslovnaNovostiKonvoj američkih PVO vozila Avenger iz Poljske primećen na putu ka Ukrajini

Konvoj američkih PVO vozila Avenger iz Poljske primećen na putu ka Ukrajini

Stanovnici Poljske javljaju da su videli konvoj sa američkim protivvazdušnim raketnim sistemima M1097 Avenger kako se kreće ka ukrajinskoj granici.

Sudeći po video snimku, reč je o dva PVO sistema, međutim, navodi se da se ukupno 6 lansera na prikolicama traktora kretalo u pravcu ukrajinske granice.

Na snimku se vidi kako jedan od traktora vrši prebacivanje PVO sistema M1097 Avenger u pravcu ukrajinske granice. Video snimak je napravljen na približno 30 kilometara od granice sa Ukrajinom, što sa velikim stepenom verovatnoće ukazuje da se ovi PVO sistemi već nalaze na teritoriji Ukrajine.

Do danas, ovo su prvi kompleksi M1097 Avenger koji su viđeni da se šalju na teritoriju Ukrajine.

Očigledno, njihova isporuka je uzrokovana potrebom da se ojača protivvazdušna odbrana Ukrajine, jer se tokom napada dronovima pozicije stacionarnih PVO sistema mogu brzo identifikovati i pogoditi, dok takve visoko mobilne instalacije mogu biti efikasnije.

M1097 Avenger je ustvari modifikovani Humvee (visoko pokretno višenamensko vozilo na točkovima) opremljen sistemom protivvazdušne odbrane.

Glavno oružje Avenger-a je mobilni raketni bacač zemlja-vazduh FIM-92 Stinger, koji je postavljen na rotirajuću kupolu na krovu vozila. Stinger je toplotno navođena raketa dizajnirana da cilja i uništi nisko leteće letelice, kao što su helikopteri i dronovi.

Pored raketnog sistema Stinger, Avenger je opremljen i mitraljezom kalibra .50 za ciljeve na zemlji. Vozilo takođe ima sofisticirani sistem ciljanja koji uključuje radarske i infracrvene senzore za otkrivanje i praćenje ciljeva.

Avenger-om obično upravlja posada od dva vojnika, vozač i strelac. Vozilo je veoma mobilno i može se brzo rasporediti na različite lokacije kako bi pružilo podršku kopnenim snagama protivvazdušne odbrane. Avenger je imao široku upotrebu u raznim sukobima, uključujući Zalivski rat, američka okupacija Iraka i Avganistana.

2 KOMENTARA

  1. Руској федерацији поклањам њиву 5 хектара у околини јагодине, идеална за постављање ПВО система!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave