NaslovnaNovostiPrva serija američkog PVO sistema Avenger aktivirana u Ukrajini ali daleko od...

Prva serija američkog PVO sistema Avenger aktivirana u Ukrajini ali daleko od ratne zone

Prva serija američkih protivvazdušnih odbrambenih vozila Avenger stigla je u Ukrajinu ranije ovog meseca i sada su raspoređena u većim gradovima kao što su Kijev i Černigov.

„Avengeri su sada u sposobnim rukama ukrajinske vojske“, navelo je ukrajinsko ministarstvo odbrane u tvitu sa video snimkom na kojem se vidi jedan od Hamvija montiran na lake lansere od osam projektila.

Avenger je sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa (SHORAD) namenjen za zaštitu borbenih jedinica na prvoj liniji od dronova, krstarećih projektila, helikoptera i niskoletećih aviona pomoću svojih raketnih bacača FIM-92 Stinger.

Zvanično je poznat kao AN/TWQ-1 i sastoji se od kupole sa dva lansera raketa Stinger od kojih svaki može ispaliti četiri projektila istovremeno i mitraljeza M39 koji može ispaliti 50 metaka ali i nišanskog sistema koji se sastoji od infracrvene kamere, optičkiog nišana i laserskog daljinomera. Poznato je da američka vojska koristi ovaj sistem u Siriji, ponekad i neuspešno.

Mane PVO sistema Avenger

Ovi Avengeri su dodeljeni komandi na severu Ukrajine, koja održava odbranu u i oko Kijeva i drugih važnih gradova, što je čudno, s obzirom da je ovo sistem protivvazdušne odbrane na liniji fronta namenjen zaštiti pešadijskih jedinica dok napreduju.

Kao što je ranije rečeno, sistem Avenger je montiran na Humvee, koji nije oklopljen, što ga čini ranjivim na direktnu vatru, malokalibarsko oružje i indirektnu vatru. Stoga je čak i američka vojska upozorila u terenskom priručniku iz 2016. da „sistemi Avenger ne bi trebalo da budu integrisani u manevarske snage kada se očekuje kontakt sa neprijateljem“.

U suštini, Avenger sistem može da onesposobi čak i odlučan pešadinac ako uspe da se približi Hamviju.

americki samohodni protivvazdusni raketni kompleksi m1097 avenger
americki samohodni protivvazdusni raketni kompleksi M1097 Avenger

Američka vojska je navikla da vrši invazije isključivo gde američke vazduhoplovne snage (USAF) imaju potpunu kontrolu nad nebom ili je protivnik toliko slab da čak i nema vazduhoplovstvo. Kao rezultat toga, američka vojska je prestala da razvija nova oklopna vozila protivvazdušne odbrane i dodelila je većinu svojih neoklopnih Hamvija na kojima su bili Avgendžeri jedinicama Nacionalne garde.

Međutim, sukob visokog intenziteta između Rusije i Ukrajine pokazao je da čak i za tehnološki i brojčano superiornije vazduhoplovstvo kao što su Ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS), vazdušna nadmoć nad bojnim poljem ne može biti unapred zagarantovana.

Američka vojska tek od nedavno razvija dva nova tipa laserskih sistema naoružanja za protivvazdušnu odbranu, koji uključuju oružje klase 50 kilovata i oružje klase 300 kilovata ugrađeno u oklopna vozila Stryker proizvođača General Dynamics.

Raytheon laserski sistemi

Lasersko oružje od 50 kilovata označeno je kao DE-MSHORAD (Directed Energi – Maneuver Short-Range Air Defense), koje će se koristiti za gađanje raketa kratkog dometa, artiljerije i dronova. Nasuprot tome, snopovi od 300 kilovata će se koristiti protiv krstarećih raketa.

Međutim, Ukrajina neće dobiti Strajkere za protivvazdušnu odbranu, barem ne u skorije vreme. Stoga će ukrajinske pešadijske brigade za sada morati da se zadovolje sa Avendžerima, koji im ne mogu pomoći u sada već predugo najavljivanoj prolećnoj kontraofaznivi. Podsetimo, proleće traje već mesec dana.

Ukoliko budu raspoređeni u ofanzivi, Avenger-i će morati da budu raspoređeni na takav način da mogu da zaštite pešadiju dok napreduje, a da u isto vreme ostanu van puta.

Raketni sistem Avenger

M1097 Avenger je ustvari modifikovani Humvee (visoko pokretno višenamensko vozilo na točkovima) opremljen sistemom protivvazdušne odbrane.

M1097 Avenger

Glavno oružje Avenger-a je mobilni raketni bacač zemlja-vazduh FIM-92 Stinger, koji je postavljen na rotirajuću kupolu na krovu vozila. Stinger je toplotno navođena raketa dizajnirana da cilja i uništi nisko leteće letelice, kao što su helikopteri i dronovi.

Pored raketnog sistema Stinger, Avenger je opremljen i mitraljezom kalibra .50 za ciljeve na zemlji. Vozilo takođe ima sofisticirani sistem ciljanja koji uključuje radarske i infracrvene senzore za otkrivanje i praćenje ciljeva.

Avenger-om obično upravlja posada od dva vojnika, vozač i strelac. Vozilo je veoma mobilno i može se brzo rasporediti na različite lokacije kako bi pružilo podršku kopnenim snagama protivvazdušne odbrane. Avenger je imao široku upotrebu u raznim sukobima, uključujući Zalivski rat, američka okupacija Iraka i Avganistana.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave