NaslovnaNovostiAmerička kompanija AeroVironment proizvela 1.000 kamikaza-dronova za Ukrajinu

Američka kompanija AeroVironment proizvela 1.000 kamikaza-dronova za Ukrajinu

Američka kompanija AeroVironment, koja je specijalizovana za proizvodnju dronova, uključujući kamikaza dronove Switchblade ali i izviđačke bespilotne letelice Puma, saopštila je proizvodnju više od 1.000 dronova Switchblade i drugih za Oružane snage Ukrajine.

Ovo je saopšteno u izveštaju novinara Glasa Amerike (VOA) koji su posetili američku kompaniju i razgovarali sa njenim predstavnicima.

Switchblade je sistem taktičke udarne bespilotne letelice koju proizvodi AeroVironment, američki odbrambeni izvođač sa sedištem u Arlingtonu u Virdžiniji.

Kamikaza dron Switchblade ima dve varijante: Switchblade 300 i Switchblade 600. Ukrajinska vojska već odavno koristi varijantu Switchblade 300, a nedavno su pripadnici ruskih oružanih snaga snimili video dok su vršili inspekciju olupine nečega što se čini da je dron Switchblade 600.

Pre sukoba u Ukrajini dronovi Switchblade nisu bili naročito popularni, uprkos tome što ih je američka vojska koristila već nekoliko godina.

Primera radi, ova lutajuća municija je već odavno korišćena u Avganistanu protiv talibana. Međutim, rat u Ukrajini koji je u toku doneo je svetsku popularnost municiji Switchblade nakon propagandnih izveštaja o njihovom uspehu protiv ruskih ciljeva.

Sistem ove lutajuće municije omogućava njenom operateru da gađa ciljeve izvan linije vidljivosti u kopnenim, pomorskim i vazdušnim scenarijima. Zovu se ‘Switchblade’ jer im se krila nalik na oštrice izvijaju pri lansiranju.

Switchblade 300

Ova verzija drona ima ukupnu težinu od 2,5 kg i bojevu glavu ekvivalentnu ručnoj bombi, koju je može detonirati bilo u kontaktu sa metom ili u vazduhu iznad neprijatelja radi boljeg uništenja nameravane mete.

Switchblade 300 je dizajniran za precizne udare protiv neprijateljskog osoblja nezaštićenih ciljeva. Operater može precizno da podesi radijus eksplozije tako da dron ubije samo vozača vozila, ali ne i putnika. Prema AeroVironmentu, oružje se može aktivirati do dve sekunde pre udara. Prema nekim procenama, dron košta 6.000 dolara.

Dron ima ugrađene kamere, ali se često koristi u kombinaciji sa nadzornim dronom. Dve bespilotne letelice su povezane, a softver senzora sa strelcem tako da mu omogućavaju trenutni prenos koordinata cilja sa drona za nadzor na Switchblade 300.

Kompanija kaže da se Switchblade 300 sistem može postaviti za manje od dva minuta.

Switchblade 600

Dron Switchblade 600, sa autonomijom od 40 minuta, može se koristiti protiv većih, ojačanih ciljeva sa protivoklopnom bojevom glavom i ne treba mu drugi dron.

Značajno je da Switchblade 600 takođe ima mogućnost „ponovnog obaveštavanja“, omogućavajući operaterima dronova da prekinu misiju u bilo kom trenutku i ponovo angažuju iste ili druge mete više puta. Kompanija tvrdi da se Switchblade 600 sistem može sastaviti za manje od 10 minuta.

Postoje indicije da su Switchblade 600 možda čak stigli u Ukrajinu i prošle godine. U oktobru 2022, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je u intervjuu za Politiko da bi prva serija Switchblade 600, koja se sastoji od deset primeraka drona, mogla da stigne u roku od nekoliko nedelja.

Kina je prošle godine prvi put prikazala svoju verziju drona-kamikaze Switchblade. Reč je o samoubilačkom dronu FH-901 Bircher.

Fenix Ghost nalik dronu Switchblade samo za Ukrajince

Pored lutajuće municije Switchblade, ukrajinske oružane snage koriste i municiju Fenix Ghost koju isporučuju SAD, koju proizvodi kalifornijski Aevex Aerospace. U pitanju su bespilotne letelice Phoenix Ghost i napravljene su po zahtevima Ukrajinaca.

Bespilotna letelica je razvijena prema dizajnu Aevex Aerospace i, prema rečima američkih stručnjaka, po dizajnu je slična već popularnim dronovima Switchblade koje proizvodi Aero Vironment u Ukrajini.

Phoenix Ghost može da vrši nadzor i traganje za svojom metom oko šest sati u vazduhu. Dron kontroliše operater, ali ima autonoman način rada. tj. može dostaviti prikupljene informacije bazi ili ih podeliti sa svojim najbližim prijateljskim sistemom oružja. Phoenix Ghost nosi municiju koja eksplodira kada prestane da luta i zaroni u metu.

Ukrajinski dron radi u dnevnoj i noćnoj vidljivosti. Kada radi u noćnim uslovima, dron koristi svoje infracrvene senzore. Aevex Aerospace kaže da je njihov uređaj efikasan protiv umereno oklopljenih kopnenih ciljeva.

Još 4. novembra 2022 godine, Pentagon je saopštio da je 1.100 jedinica ovog drona uključeno u poslednju u nizu pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara. Malo poznata činjenica je da kada je Ukrajina 2021. godine izjavila svoje zahteve za “lutajućom municijom, američko vazduhoplovstvo je već koristilo ovaj dron. 

Dron je bio u programu Big Safari američkog vazduhoplovstva. Kasnije je odlučeno da bi, ako se njegove karakteristike promene, prema ukrajinskim zahtevima, bio savršeno pogodan za rat koji se vodi u istočnoj Ukrajini.

Do sada, Ukrajina je dobila samo 120 jedinica, još u maju prošle godine kada je završena i obuka ukrajinskih operatera za rad sa Ghost-om. Zbog kratkih vremenskih intervala, ovi dronovi u maju su takođe služili i kao zamorčići, jer su direktno prvi put učestvovali u ratu.

Novih 1.100 jedinica koje su proizvedeni od maja trebalo bi da imaju ažurirane karakteristike i nadograđene komponente.

2 KOMENTARA

  1. Bez brige, kada krene građanski rat, (a neizbežno je) u Genocidnoj Zverskoj Državi, Rusija će imati u vidu koga će snabdevati oružijem.

  2. У једном моменту се каже да је цена Дрина 600$ , а на крају да цео пакет ” помоћи” од1100 дронова кошта 400 и кусур милиона,. Баш великодушно. Свиђа ми се што те Амери терају да испуњавају њихове ратне циљеве и то ти жестоко наплате кроз ” помоћ”. Стварно имају смисла за бизнис, и тако сада ” помажу” читавом свету.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave