NaslovnaAvijacijaKina prikazala svoju kopiju drona-kamikaze Switchblade

Kina prikazala svoju kopiju drona-kamikaze Switchblade

U Kini je uveden novi dron za jednokratnu upotrebu. Reč je o samoubilačkom dronu FH-901 Bircher. Ovaj dron je razvila Kineska korporacija za aerokosmičku nauku i tehnologiju. Video koji prikazuje upotrebu FH-901 Bircher deljen je juče na društvenim mrežama.

FH-901 Bircher

Na prvi pogled, FH-901 Bircher je kopija američke lutajuće drona-kamikaze Switchblade. Barem po izgledu jeste, ali stručnjaci se i dalje uzdržavaju da ga okarakterišu kao potpunu imitaciju.

Kina prikazala svoju kopiju drona-kamikaze Switchblade
FH-901 Bircher

Video prikazuje rad FH-901 Bircher-a. Vojnik postavlja lako prenosivi nosač na zemlju. Zatim vidimo lansiranje drona i raspoređivanje njegovih krila [spoljni dizajn i akcija potpuno slični Switchblade-u]. Bespilotna letelica detektuje tenk koji se nalazi na udaljenosti od zemaljske staanice od cilja i aktivira projektil bojevu glavu projektila.

Izvori tvrde da je bojeva glava drona teška samo 3,5 kg, dok sam dron nije teži od 9 kg. Maksimalni operativni domet FH-901 Bircher je 15 km, što ga čini veoma pogodnim za upotrebu u urbanim borbenim uslovima. Prema izvorima, 60 minuta je maksimalno vreme leta. Maksimalna visina na kojoj dron može da leti je 100-150 metara. Maksimalna brzina koju može da razvije je 288 km/h, dok je brzina krstarenja 100 km/h.

Ako se uporedi sa američkim dronom, Switchblade ima tehničke karakteristike po kojima nadmašuje svog protivnika. Međutim, osim po izgledu, dva drona-kamikaze se razlikuju. Switchblade dolazi u dve verzije [Switchblade 300 i Switchblade 600] težine 2,5 kg, odnosno 24,7 kg. Očigledno, kineski dron je dizajniran da bude po težini između svojih američkih suparnika.

Takođe postoje razlike u maksimalnom operativnom dometu. FH-901 Bircher je bolji od Switchblade 300 [10 km], ali ne može da dostigne domet od 40 km verzije Switchblade 600. Obe verzije američkog originala lete na visini većoj od 150 metara. Što se tiče maksimalne brzine leta, kineski imitator je brži od oba američka [Switchblade 300 dostiže 160 km/h, a Switchblade 600 dostiže 185 km/h].

Trenutno je poznata samo zemaljska verzija FH-901 Bircher, međutim izvori kažu da će Kina razviti verziju i za lansiranje sa borbenih letilica.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave