NaslovnaOružjeNovo OružjeNajnovije američko oružje za Ukrajinu: Dron za jednokratnu upotrebu

Najnovije američko oružje za Ukrajinu: Dron za jednokratnu upotrebu

Najnoviji paket američke pomoći Ukrajini, vredan 800 miliona dolara, sadrži obimne količine oružja namenjenog da se pruži otpor Rusima.

Protivtenkovsko oružje FGM-148 Javelin, protivvazdušne rakete FIM-92 Stinger i nevođene protivtenkovske rakete AT-4, kao i bacači granata, panciri i desetine miliona metaka, samo su neki od sigurnosnih sredstava. pomoć koju SAD šalјu Kijevu.

Američki marinac lansira dron Switchblade tokom vežbe 2020. Korpus američkih marinaca/kapl. Jennessa Davey

Najnoviji paket takođe uklјučuje 100 taktičkih bespilotnih sistema Switchblade — takođe poznatih kao ”dronovi kamikaze” (loitering munition, herumbummelnde Waffe, baražuюčiй boєpripas, brodяčiй boepripas). Sam naziv, naime, ukazuje na nepovratnu letilicu, za jednokratnu upotrebu. Za razliku od standardnih bespilotnih letilica ili dronova, koji se nakon izvršenja zadatka vraćaju na startnu poticiju, Switchblade leti do zone cilјa, krstari, odnosno luta dok se cilј ne otkrije, registruje ga i obrušava se uništavajući i cilј i sebe. Istini za volju, ovo za Ukrajince nije nikakva novost; i pre početka rata u februaru 2020, razmatrali su nabavku sličnih sistema.

Switchblade

Prvobitno razvijen kao oružje za efikasno dejstvo po pobunjenicima u Avganistanu, Switchblade je ubrzo postao osnovni deo arsenala za konvencionalne i specijalne operacije američke vojske.

Američki marinac priprema Switchblade tokom vežbe 3. marta. Američki Marinic/Lance Kapl. Ryan Ramsammy

Postoje dve verzije ovih projektila – Switchblade 300 i 600, koji se uglavnom ralikuju po nosivosti bojeve municije. 

Switchblade 300, predviđen za uništavanje protivničke pešadije i artilјerijskih posada,  nosi eksplozivno punjenje slično onom kod Claymore mine; čine ga eksploziv C-4 i stotine  čeličnih sferičnih projektila sličnih kugličnim ležajevima. Dužine 600 mm (2 stope) i mase nešto veće od  2,3 kg (5 funti), Switchblade 300 se može lansirati iz cevi nalik minobacačkoj. Ima brzinu od 161 km/h (100 mph), i kratak operativni domet od samo 15 minuta leta (oko 10 km), što ga i svrstava u taktičko oružje.

Switchblade 600 ima veće eksplozivno punjenje i ukupnu masu od 54,5 kg,  radni domet od 40 minuta (ili 38-39 km) i brzinu krstarenja od 120 km/h (70 mph). Sa eksplozivnim punjenjem sličnim onom kod protivtenkovske rakete Javelin, Switchblade 600 je dizajniran za uništavanje tenkova i drugih oklopnih cilјeva.

Obe ”lutajuće letilice” imaju ugrađen senzor sa GPS navođenjem do cilјa, a mogu da pogode i pokretne i nepokretne objekte.  Takođe poseduju funkciju vave off koja omogućava operateru da obustavi napad ako se okolnosti na terenu promene — na primer, ako se civili približavaju meti.

Američka komanda za specijalne operacije (SOCOM, US Special Operations Command) koristi Switchblade 300 od 2010. godine, a u septembru je dodelila proizvođaču bespilotnih letilica AeroVironment ugovor od 20 miliona dolara za Switchblade 600.

Switchblade koristimo već neko vreme. Oni su zaista efikasni u dometu jer postavlјaju distancu između operatera i njegove mete. ”Lutajuća letilica” je bila zaista efikasna u Siriji i Iraku protiv ISIS”, rekao je jedan pripadnik Green Beret priklјučenih jedinici Nacionalne garde.

Borci ISIS su često pokušavali da auto-bombama unište timove ili baze snaga za specijalne operacije. “U nekim retkim prilikama koristili bismo Switchblade da ih presrednemo i uništimo na putu. To je takođe dobra opcija za urbani rat jer je projektil veoma precizan i ima mogućnost izbegavanja stvaranja kolateralne štete”, dodao je pripadnik Zelenih beretki, koji inače nije imao ovlašćenje za razgovar sa medijima.

Američki marinac sa dronom Switchblade 300 2019. Korpus američkih marinaca/kapl. Timothy J. Lutz

Pored izvođenja udara, Switchblade može prikuplјati taktičke obaveštajne podatke, vršiti izviđanje, nadzor i akviziciju cilјeva što pomaže komandantima da steknu bolјi uvid o situaciji na terenu.

Switchblade 600 može da ”prati i pogađa oklopna vozila van vidnog polјa sa velikom preciznošću i smrtonosnim efektima”, rekao je Brett Hush, potpredsednik i generalni menadžer proizvodne linije taktičkih raketnih sistema AeroVironment nakon što je kompanija dobila ugovor sa SOCOM.

Model 600 se takođe može lako transportovati i lansirati sa fiksnih i mobilnih platformi, omogućavajući operaterima da savladaju mete dok minimiziraju njihovu izloženost neprijatelјskoj vatri, rekao je Hush.

”Lutajuća municija” protiv dronova

Razlika između ”lutajuće municije” (Switchblade) i velikih bespilotnih letelica je jednostavna: prva je dizajnirana da bude potrošna, a druga je dizajnirana da obezbedi jeftino i trajno prikuplјanje obaveštajnih podataka ili da vrši udare po cilјevima, nakon čega se vraća u bazu. 

Američki avijatičari pripremaju dron MK-9 Reaper za misiju u Avganistanu 2016. Thomson Reuters

”Lutajući projektil” može biti ispalјen samo jednom, i to besporvatno. On je taktičke prirode i namenjen rešavanju problema sa kojima bi se mala taktička jedinica suočila na terenu. Na primer, vod vojnih rendžera ili mornaričkih foka u Avganistanu bi koristio Switchblade 300 da ukloni talibanske borce koji beže na motoru.

Veće bespilotne letelice, kao što su MQ-9 Reaper ili RQ-4 Global Hawk, dizajnirane su da obezbede skoro stalnu pokrivenost bojnog polјa kako bi se omogućilo komandantima na zemlјi i štabovima u pozadini da donose odluke na osnovu primlјenih informacija. Naoružane bespilotne letelice kao što je Reaper takođe mogu pružiti blisku vazdušnu podršku ili izvršiti precizne udare.

”Lutajuća municija” je jeftinija od klasičnih dronova. MK-9 košta 56 miliona dolara , a jedna od ispalјenih raketa AGM-114 Hellfire vredi preko 100.000 dolara . Switchblade 300 košta oko 6.000 dolara .

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave