NaslovnaNovostiRuski S-300 i Tor-M1 sistemi viđeni na železničkoj pruzi u Ohaju, SAD...

Ruski S-300 i Tor-M1 sistemi viđeni na železničkoj pruzi u Ohaju, SAD [FOTO]

Taktika korišćenja mamaca za povećanje potrošnje artiljerijske municije odavno se koristi u zoni sukoba. Sudeći po kadrovima koji su se pojavili na Internetu, kvalitetnije i detaljnije urađeni modeli vojnih sistema zamenili su modele opreme na naduvavanje.

Na železničkim prugama u Sjedinjenim Američkim Državama viđene su kopije ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-300 i Tor-M1. Moguće je da su ovi modeli namenjeni američkim jedinicama OPFOR-a, gde u vojnim vežbama igraju ulogu potencijalnog neprijatelja.

Međutim, zelena boja vozila je pogodnija za njihovu upotrebu u Ukrajini kao mamac. S obzirom na povećanu pažnju ruske obaveštajne službe i dronova Lancet na protivvazdušnu odbranu, pojava ovakvih simulatora u zoni sukoba izgleda apsolutno logična.

Tokom čitavog sukoba, i ukrajinska i ruska vojska često koriste modele vojne opreme na naduvavanje. Ruski obaveštajci su već videli kopije haubica HIMARS MLRS i M777. Međutim, u većini slučajeva izviđački bespilotni letelice razlikuju modele od pravih vozila.

Modeli S-300 i Tor-M1 viđeni na američkom tlu su realističniji i mogu lako dovesti u zabludu ruske topnike i operatere dronova. Iz vazduha, ovi modeli se praktično ne razlikuju od pravih sistema PVO, što će otežati zadatak Oružanih snaga RF u uništavanju protivvazdušne odbrane.

Još uoči prve godišnjice rata u Ukrajini, video koji prikazuje češku kompaniju koja proizvodi na naduvavanje artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) za Ukrajinu postao je viralan na društvenim mrežama.

Sa druge strane Rusija takođe koristi makete tenkove na naduvavanje da navede ukrajinske snage da ispaljuju skupu municiju. Fotografije objavljene na našem sajtu pokazuju BMP-3 na naduvavanje koji je navodno postavljen u zasedu na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini.

Nemačka je najavljivala još septembra prošle godine da kupuje replike ruskih tenkova kako bi se pripremila za borbu sa pravim ruskim borbenim vozilima u slučaju rata.

O najvećoj obmani Drugog svetskog rata, Operaciji Fortitude, smo takođe pisali.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave