NaslovnaNovostiNemci kupuju replike ruskih tenkova za "vežbu"

Nemci kupuju replike ruskih tenkova za “vežbu”

Nemačka kupuje replike ruskih tenkova kako bi se pripremila za borbu sa pravim ruskim borbenim vozilima u slučaju rata.

Nemačka vojska kupila je robotizovane replike ruskih oklopnih vozila i tenkova u prirodnoj veličini za obuku i gađanje. Ugovor od 385.000 dolara sklopljen je sa australijskom odbrambenom firmom “Gaardtech“, koja proizvodi replike više od 20 ruskih i kineskih oklopnih vozila i tenkova.

Gardtekova replika

Ponuda Gardteka uključujući tenkove “T-72”, “T-80” i “T-90”; borbena vozila pešadije “BMP-3” i “BMD-4”; “BTR-70”, “BTR-80” i “BTR-90”, transportere te platforme za protivtenkovske rakete “BRDM”. Dostupne su i replike kineskih tenkova “Tip 59”, “85” i “99”, a firma je izradila i modele ruskih protivvazdušnih odbrambenih vozila “SA-6” i “ZSU-23-4”.

Zanimljivo je da “Gardtek” nudi i kopiju za ruski tenk “T-14 Armata” sledeće generacije, za koji nema puno informacija u javnosti.

Šta Ruska vojska sprema za 2022?
T-14 Armata

Lažna “neprijateljska” vozila nisu nova ideja. Saveznici su u Drugom svetskom ratu koristili gumena skladišta “na naduvavanje”, kako bi prevarili nemačke špijune.

“Gardtekovi” roboti manevrišu kao pravi tenkovi. Vozila su izrađena od čelika, a težina je oko od 600 kilograma. Dopremaju se u delovima koje četiri osobe sklapaju za sat vremena.

Roboti-makete su opremljeni termalnim ćelijama koje simuliraju stvarna vozila, što omogućuje pilotima, artiljeriji i operaterima da steknu osećaj da dejstvuju protiv pravog ruskog ili kineskog borbenog vozila. Robotima se može upravljati daljinskim upravljačem, a mogu funkcionisati i samostalno. Takođe moguća je upotreba i u formaciji kako bi se simulirala neprijateljska taktika. Dvadeset i više “neprijateljskih” vozila može se programirati i kontrolisati sa jednog upravljačkog uređaja.

“Gaardtech” sisteme za obuku koriste australijska vojska, Američki marinski korpus i Britanska vojska a od sada i Nemačka.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave