NaslovnaNovostiVideo: Češki mamci na naduvavanje zbunjuju ruske napadače

Video: Češki mamci na naduvavanje zbunjuju ruske napadače

Uoči prve godišnjice rata u Ukrajini, video koji prikazuje češku kompaniju koja proizvodi na naduvavanje artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) za Ukrajinu postao je viralan na društvenim mrežama.

Video koji je objavila Češka televizija otkriva da je Češka Republika bila „izuzetno aktivna“ u pomaganju Ukrajini, uključujući i mete na naduvavanje.

Kako se vidi na snimku, kompanija iz Dečina proizvodi mamce na naduvavanje koje liče na HIMARS raketne bacače i M270 za Ukrajinu. Prema proizvođaču, mesečno se proizvodi trideset pet mamaca, uključujući HIMARS. Ove lažne mete, iscrpljuju skupe ruske rakete.

Prema rečima predstavnika češke kompanije koja proizvodi lažne HIMARS-ove na naduvavanje, Rusi su uništili 140% više HIMARS-a nego što je isporučeno u Ukrajinu. „Tako da je lako proceniti da će 40 odsto verovatno biti neka vrsta mamaca“, rekao je predstavnik kompanije Dečin.

Ovaj izveštaj bi, kako zapadni mediji sugerišu, mogao da ostavi rusku vojsku bez zaliha, koja se hvali da je uništila rekordan broj HIMARS-a na tlu Ukrajine. Rusija je uglavnom koristila svoje krstareće rakete dugog dometa da „unište“ pomenuti HIMARS na ukrajinskoj teritoriji.

„Čak su i mamci sada važno oružje za Ukrajince. Koristi se ne samo da zbuni ruske napadače, već i kao jeftinu metu za ruske projektile i rakete, koje koštaju i do hiljade dolara“, rekao je predstavnik češke kompanije.

Međutim, ovo nije prvi put da se Kijev hvali HIMARS-om na naduvavanje. U avgustu prošle godine, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je na Tviteru objavilo video poruku sa replikom svog HIMARS-a na naduvavanje koje pluta Crnim morem i pokazuje na Kerčki most.

Rusija takođe koristi mamce!

Vojne snage na Istoku i Zapadu imaju dugu istoriju korišćenja mamaca da prevare svoje protivnike. Rusi ove strategije nazivaju „Maskirovka“. Najviše se ističe korišćenje borbenih aviona na naduvavanje MiG-31 i lažnih raketnih sistema S-300, između ostalih.

Bilo je izveštaja da je Rusija koristila sisteme protivvazdušne odbrane na naduvavanje kao mamce za prevaru Ukrajinaca u avgustu prošle godine.

Dana 14. avgusta, H.I. Satton, pomorski stručnjak i nezavisni OSINT analitičar, rekao je na svojoj veb stranici da je Sevastopolj, glavna pomorska baza Rusije u Crnom moru, zaštićen najnovijim sistemom protivvazdušne odbrane S-400. U to vreme je takođe otkriveno da je Rusija navodno zamenila svoje sisteme protivvazdušne odbrane S-400 ovim lutkama na naduvavanje.

Rusbal, ruska kompanija koja stoji iza naoružanja na naduvavanje, izjavila je i da je cena “ovakve prevare neprijatelja” samo delić kupovine pravog oružja.

Ukrajinske i zapadne obaveštajne službe su izvestile da se ruske zalihe precizno navođenih raketa stalno smanjuju, priča koju slušamo već više od pola godine.

Upotreba lažne vojne opreme nije nova taktika i dobro je dokumentovana tokom oružanih sukoba. Tokom Prvog svetskog rata, savezničke snage su koristile lutke da imitiraju britanske tenkove. Izgrađene su od drveta i pokrivene maskirnim platnom.

Britanska vojska je takođe koristila lažne tenkove da prevari nemačku obaveštajnu službu tako da se čini da saveznici imaju više tenkova nego oni; drugo, da sakriju i umanje važnost lokacije njihovih pravih tenkova, kao i da kupe dragoceno vreme.

Kako rat ulazi u drugu godinu, bez ikakvog kraja na vidiku, Rusija ciljajući HIMARS baterije takođe naglašava važnost na bojnom polju ovih naprednih sistema koje obezbeđuje Vašington.

2 KOMENTARA

  1. Mogli bi i mi kupiti ovo na naduvavanje, lepo izgleda na paradama i za slikanje a jeftinije je i lakse za isporukuod pravog.

  2. Nemogu da verujem dal postoji budala koja se moze upecat na ove naivne lazi i manipulacije Halo jeste vi svesni nije ovo 14 vijek da se moze zavarat neprijatelj koi vas posmatra sa brda Halo ovo je savremeni rat sve je vidljivo iz vazduha sto je lazni mamac sto je pravi vatreni cilj koi ispaljuje municiju

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave