NaslovnaNovostiRusija raspoređuje „vojsku mamaca“ kako bi iscrpela ukrajinsku municiju

Rusija raspoređuje „vojsku mamaca“ kako bi iscrpela ukrajinsku municiju

Rusija koristi makete tenkove na naduvavanje da navede ukrajinske snage da ispaljuju skupu municiju. Fotografije objavljene na Telegramu pokazuju BMP-3 na naduvavanje koji je navodno postavljen u zasedu na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini. Takve vojne makete se koriste da navedu neprijatelja u zabludi da misle da ciljaju pravi tenk dok im skreću pažnju sa pravih vozila i detektuju poziciju iz kojih dejstvuju.

Malo je dokaza o tome koliko su ove makete efikasne. Na fotografijama vidimo i ono što liči na lovce MiG-31 i Su-27 pod okriljem protivvazdušnog raketnog sistema na lažnom skrivenom aerodromu u šumi. „Oprema na naduvavanje je skoro identična originalu zahvaljujući upotrebi specijalnih materijala. „Takođe ima istu radijacionu pozadinu tako da neprijatelj ne primeti obmanu. Rusbal, kompanija koja stoji iza naoružanja na naduvavanje, izjabila je i da je cena “ovakve prevare neprijatelja” samo delić kupovine pravog oružja.

Upotreba lažne vojne opreme nije nova taktika i dobro je dokumentovana tokom oružanih sukoba. Tokom Prvog svetskog rata, savezničke snage su koristile lutke da imitiraju britanske tenkove. Izgrađene su od drveta i pokrivene maskirnim platnom.

Britanska vojska je takođe koristila lažne tenkove da prevari nemačku obaveštajnu službu tako da se čini da saveznici imaju više tenkova nego oni; drugo, da sakriju i umanje važnost lokacije njihovih pravih tenkova, kao i da kupe dragoceno vreme.

Crvena armija je koristila lažne tenkove kako bi naterala neprijatelja da veruje kako imaju veći broj tenkova nego što su zaista imali ali i da sakrije kretanje pravih tenkova.

Lažne tenkove je i Vojska Srbije uspešno koristila tokom 1999 godine da dovedu u zabludu NATO snage.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave