NaslovnaNovostiSlovačka Ukrajini isporučila svih 13 obećanih aviona MiG-29

Slovačka Ukrajini isporučila svih 13 obećanih aviona MiG-29

Slovačka je predala svih 13 borbenih aviona MiG-29 obećanih Ukrajini, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo odbrane u Bratislavi, prenosi slovačka agencija TASR. Prva četiri aviona isporučena su prošlog meseca.

Prema rečima vršioca dužnosti ministra odbrane Jaroslava Nada, MiG-ovi 29 predstavljaju značajnu podršku Ukrajini protiv ruske vojne agresije. „Za razliku od našeg komšije, mi nismo koristili ove avione. Radimo pravu stvar’, rekao je on.

vlada slovacke odobrila je plan da ukrajini da svoju flotu od 13 borbenih aviona mig 29 iz sovjetske ere petr david josek associated press
vlada slovacke odobrila je plan da ukrajini da svoju flotu od 13 borbenih aviona mig 29 iz sovjetske ere petr david josek associated press

Donacija 13 aviona MiG-29 i dela PVO sistema Kub bili su predmet međuvladinog sporazuma između Slovačke i Ukrajine, koji je u martu odobrila vlada u Bratislavi, navodi TASR.

U avgustu 2022. Slovačka je povukla eskadrilu MiG-ova 29 iz borbene službe svog vazduhoplovstva. Bratislava će dobiti nadoknadu od SAD i Evropske unije za avione isporučene Ukrajini. Ukupan iznos, prema pisanju slovačkih medija, iznosiće približno milijardu dolara.

Slovački VD ministar odbrane Jaroslav Nad je takođe u martu rekao da su SAD ponudile da Slovačkoj prodaju 12 novih helikoptera Bell AH-1Z Viper i više od 500 raketa vazduh-zemlja AGM-114 Hellfire po značajno sniženoj ceni.

Ugovorom, procenjenim na nešto više od milijardu dolara, slovačka vlada bi platila “samo 340 miliona dolara u periodu od 3-4 godine, dok bi ostatak bio pokriven programom američkog vojnog finansiranja iz inostranstva (FMF)”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime