NaslovnaNovostiSlovačka će Ukrajini poslati sovjetske PVO sisteme „Kub“

Slovačka će Ukrajini poslati sovjetske PVO sisteme „Kub“

Slovačka je, pored lovaca MiG-29, odobrila i slanje protivvazdušnih raketnih sistema Kub u Ukrajinu.

Ovi sistemi protivvazdušne odbrane su zastareli, međutim, kako je pokazala praksa upotrebe takvog naoružanja u Jemenu, Libiji i nizu drugih zemalja, kompleksi su sposobni da pogode čak i prilično moderne letelice, iako je očigledno da Oružane snage Ukrajine nameravaju da koriste takve sisteme PVO za borbu protiv dronova.

Prema otvorenim izvorima, Slovačka ima do 12 sistema PVO ovog tipa u upotrebi, iako Slovačka ne otkriva broj sistema poslatih Ukrajini.

Sudeći po naglo intenziviranim isporukama sovjetskog naoružanja Ukrajini, očigledno je da su ukrajinski saveznici tokom sledećeg sastanka u Ramštajnu postigli dogovore o prebacivanju Ukrajini prvobitno zastarelih vrsta naoružanja.

Ovo može da odloži isporuku modernijeg naoružanja Ukrajini. Međutim, i ovo stvara ozbiljnu eskalaciju, pošto se saznalo da su Slovačka i Poljska pristale da Ukrajini dostave 41 lovac MiG-29, a tokom 2023. godine u Ukrajinu bi moglo biti prebačeno još oko 550 tenkova T-72 i licenciranih analoga.

Ukratko o sistemu Kub

„Kub“ je mobilni raketni sistem zemlja-vazduh srednjeg dometa sovjetskog dizajna, predstavljen 1960-ih, a bio je u upotrebi u sovjetskim oružanim snagama i nekoliko drugih zemalja do 1990-ih.

PVO sistem Kub se sastoji od guseničarskog vozila sa radarskim sistemom i nekoliko raketnih bacača postavljenih na njemu. Dizajniran je da obara neprijateljske avione, uključujući lovce, bombardere i izviđačke avione, na dometima do 24 km i visinama do 14 km.

Sistem Kub je bio naširoko korišćen u nekoliko sukoba, uključujući arapsko-izraelske ratove, iransko-irački rat, zalivski rat ali i u Jugoslaviji.

Sovjetski Savez ga je takođe koristio tokom Hladnog rata kao odbranu od potencijalnih vazdušnih napada NATO-a.

Uprkos tome što je to stariji sistem, neke zemlje uključujući Srbiju i danas koriste nadograđene verzije Kub sistema.

2 KOMENTARA

  1. Najgore od svega je što narod u slovačkoj je protiv toga(živim tu)ali džaba kad je vlada tako slepa. Ali na jesen se bira nova vlada,zbog takvih stvari će ova pasti ako nebudu namestali liberali🤨

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave