NaslovnaNovostiPoljska postaje prva zemlja koja šalje lovce Ukrajini, MiG-29

Poljska postaje prva zemlja koja šalje lovce Ukrajini, MiG-29

Poljska će prva četiri borbena aviona “MiG-29” predati Ukrajini u narednim danima, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda.

Možemo bezbedno da kažemo da Ukrajini šaljemo i avione “MiG”. Trenutno ih imamo više od 10 u zalihama – rekao je Duda na konferenciji za novinare sa predsednikom Češke Petrom Pavelom.

Duda je dodao da će četiri lovca biti prosleđena “bukvalno u narednim danima”. Prema poslednjim podacima, Poljska ima 22 aviona MiG-29A i 6 aviona MiG-29UB. Varšava je u januaru ove godine saopštila da je u Ukrajinu već prebacila rezervne delove za MiG-29.

Kako smo već nebrojano puta pisali, Poljsko rukovodstvo je od svih država možda čak i najostrašćenije protiv Rusije – čak i pre invazije na Ukrajinu. Mnogi u poljskim političkim i diplomatskim krugovima još uvek vide Rusiju u kontekstu hladnog rata.

Jedna je od retkih zemalja NATO-a od koje se po zakonu traži da ispuni svoje obaveze za odbranu u iznosu od 2% BDP-a, a aktivna je članica evropske odbrambene zajednice.

Bela kuća je u četvrtak saopštila da je odluka Poljske da pošalje borbene avione „suverena odluka“ koja neće podstaći predsednika Džoa Bajdena da pošalje avione F-16.

„To ne menja našu računicu u odnosu na F-16“, rekao je Džon Kirbi, visoki zvaničnik američkog Saveta za nacionalnu bezbednost. „Ovo su suverene odluke koje svaka zemlja treba da donese i mi poštujemo te suverene odluke“, rekao je, dodajući kasnije: „One moraju da odrede ne samo šta će dati, već i kako će to okarakterisati“.

„Ne bih mislio da je treba da na ovaj ili onaj način okarakterišemo odluku Poljske“, rekao je Kirbi, odbijajući da podrži tu odluku. Bajden, koji je ranije ove godine rekao da neće slati američke borbene avione u Ukrajinu, odluka Poljske neće uticati na to, rekao je on.

U međuvremenu u četvrtak, poljske vlasti su saopštile da je uhapšeno devet osoba koje pripadaju navodnom špijunskom lancu, za koje se sumnja da su „sarađivali“ sa ruskom tajnom službom FSB.

IzvorCNN

4 KOMENTARA

  1. Poljaci bas izazivaju sudbinu na dvoboj.Izgleda brzo ce im sudbina izaci u susret,posle toga bice jako jako kasno za pokajanje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave