NaslovnaNovostiPoljska isporučila Ukrajini lovce MiG-29, ali u delovima

Poljska isporučila Ukrajini lovce MiG-29, ali u delovima

Poljska je 2022. godine isporučila Ukrajini jedan deo svoje flote lovaca MiG-29 piše Zbignjev Parafjanovič u svom članku objavljenom na poljskom sajtu Dziennik.pl.

Prema rečima Parafjanoviča, lovci su u delovima izvezeni u Ukrajinu. Trup i krila lovaca MiG-29 takođe su izvezeni „kao rezervni delovi“. U svom članku, Parafianovicz kaže da poljska publikacija ima ovu informaciju od izvora u poljskoj vladi. „Avioni su poslati kombinovano“, rekao je izvor poljskih medija.

Poljska vlada negira sve informacije koje tvrde ovi mediji. Španski medij Infodefensa, još prošle godine pisao da je Bugarska izvozila svoj Su-25 u delovima preko trećih zemalja u Ukrajinu. Bugarska vlada je to kasnije demantovala, rekavši da se brojčano stanje bugarskih Su-25 nije promenila.

Poljska, definitivno najostrašćenija zemlja u sukobu u Ukrajini, je bila prva zemlja koja je ponudila Ukrajini svoje lovce MiG-29 u martu prošle godine. Varšava je bila spremna da obezbedi 28 jedinica. Zauzvrat, od Vašingtona se očekivalo da će poljskom vazduhoplovstvu nadoknaditi isporukom borbenih aviona F-16.

ukrajinski pilot juice u kokpitu svog mig 29
ukrajinski pilot u kokpitu svog mig-29

SAD nisu prihvatile tu ideju, a zvanično su saopštili da nisu dobile takav predlog od Poljske. Kasnije se pojavila još jedna spekulativna tvrdnja. Navodno, Kina je odigrala ulogu u odlaganju sličnog sporazuma između Poljske i SAD kroz pregovore u Vašingtonu.

U Pekingu su verovali da Moskva može da tumači donaciju lovaca MiG-29 kao prelazak „crvene linije“ i da je nuklearni rat neizbežan. Autor takve teorije je Oven Metjuz – stručnjak za Rusiju i rusko-ukrajinski rat.

Sledećeg meseca biće održan novi sastanak zemalja koje podržavaju Ukrajinu. Neki eksperti očekuju da će se na ovom sastanku razgovarati o pitanju isporuke borbenih aviona Ukrajini. Već se spekuliše o nekoliko imena – F-16, F-15 i A-10.

Pre nekoliko sati je proizvođač Lokid Martin objavio da je spreman da udvostruči proizvodnju F-16. Fabrika u Grenvilu je spremna da isporuči avione F-16 partnerskim zemljama koje odluče da pošalju F-16 u Ukrajinu. Na ovaj način bi vazdušna flota ovih zemalja navodno ostala neugrožena.

3 KOMENTARA

  1. Pa nema pojedinaca koji bi svoj život žrtvovali da se rešimo satanista, obistinila se Borina “za ideale ginu budale”!!!

  2. Da li je moguce da je jedna manjina retardiranih majmuncina uspela da dovede planetu na ivicu opstanka, neznam sta vecina ceka.!!!!!!!!!?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave