NaslovnaNovostiSAD nude Slovačkoj Bell AH-1Z Viper helikoptere u zamenu za prebacivanje MiG-29...

SAD nude Slovačkoj Bell AH-1Z Viper helikoptere u zamenu za prebacivanje MiG-29 u Kijev

Sjedinjene Američke Države ponudile su Slovačkoj 12 novih helikoptera Bell AH-1Z Viper sa dve trećine popusta za zamenu MiG-29 koji Bratislava prebacuje u Kijev.

Ovo je na svojoj stranici na društvenoj mreži objavio načelnik Ministarstva odbrane Slovačke Jaroslav Nad, a prenosi Reuters.

Dvanaest novih helikoptera Bell AH-1Z Viper sa opremom, obukom za pilote i tehničare i više od 500 projektila AGM-114 Hellfire II – takav je predlog vlade SAD, napisao je v.d. ministar odbrane zemlje.

Helikopter Bell AH-1Z Viper nastao je na osnovu letelice Bell AH-1 Cobra iz vijetnamskog rata. Viper predstavlja duboku modernizaciju Kobre.

Bratislava je u Kijev poslala 13 svojih rashodovanih borbenih aviona i dva zastarela PVO sistema Kub. Slovačka vlada tek treba da odobri dogovor o američkim helikopterima. Od zemlje se traži da plati 340 miliona dolara za helikoptere, koji se procenjuju na milijardu dolara, dakle trećina.

Nad je napomenuo da je sporazum predložen kao deo američkog programa prekookeanskog finansiranja. Ukrajina će besplatno dobiti slovačku opremu.

Bratislava očekuje da će za taj posao dobiti oko 900 miliona dolara, uglavnom u vidu pomoći Sjedinjenih Država. Vojna oprema bi trebalo da bude isporučena Oružanim snagama Ukrajine u narednim nedeljama.

Ranije smo objavili da će Sjedinjene Države ubrzati isporuku tenkova Ukrajini slanjem zastarele modifikacije M1A1, a ne 30 tenkova M1M2, kao što je ranije obećano. Ovi tenkovi mogu ući u službu Oružanih snaga Ukrajine do jeseni.

IzvorReuters

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave