NaslovnaNovostiSeverna Koreja testirala Hvasong-18, njihovu prvu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo

Severna Koreja testirala Hvasong-18, njihovu prvu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo

Severna Koreja je objavila uspešno testiranje svoje prve interkontinentalne balističke rakete na čvrsto gorivo. Vest su prvi preneli Južna Koreja i Japan.

Severnokorejski državni mediji potvrdili su jutros lansiranje rakete Hvasong-18. Događaj je nadgledao Kim Jong Un, koji je, kao što je u poslednje vreme uobičajeno, pratila njegova ćerka, supruga i sestra Kim Jo Džong.

„Novi tip interkontinentalne balističke rakete testiran je u četvrtak kao ključno sredstvo strateške odbrane“, saopštila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA), opisujući test kao „čudesan uspeh“.

Novinska agencija je citirala Kima koji je rekao da će Hvasong-18 brzo povećati nuklearne sposobnosti Severne Koreje.

„Oružani sistem Hvasong-18 kojim upravljaju strateške snage zemlje duboko će reorganizovati naše strateško odvraćanje i poboljšati efikasnost našeg nuklearnog protivnapada“, izvještava KCNA.

Rakete koje se pokreću sagorevanjem čvrstog goriva obično su sigurnije za upotrebu, lakše za rukovanje i brže za raspoređivanje od varijanti na tečno gorivo, koje zahtevaju dopunu goriva na mestu lansiranja, sistem na koji se Severna Koreja do sada oslanjala.

Hvasong-18, koji je KCNA opisala kao trostepeni projektil, ispaljen je iz blizine Pjongjanga i preleteo je oko 1.000 km pre nego što se srušio u međunarodnim vodama istočno od Severne Koreje.

kim jong un i hwasong 18 hs18
kim jong un ćerka i hwasong 18 hs18

Razvoj ove rakete je verovatno „malo udaljen od konačne verzije ili proizvodnje u značajnom broju“, rekao je Džozef Dempsi, istraživač odbrane na Međunarodnom institutu za strateške studije.

Uprkos zabrani Ujedinjenih nacija za testiranje balističkih projektila, Severna Koreja je izvela brojna lansiranja poslednjih godina kako bi unapredila svoju vojnu moć.

Prošle godine je testiran rekordan broj projektila, uključujući pogon na čvrsto gorivo velike snage, a u februaru je na raskošnoj noćnoj paradi u Pjongjang prikazao nešto što je izgledalo kao nova interkontinentalna balistička raketa.

Štaviše, Severna Koreja je samo ove godine lansirala oko 30 projektila, u 12 različitih lansiranja. Kim je takođe naredio svojoj vojsci da pojača vežbe kako bi se pripremili za „pravi rat“.

Od 23. marta, Pjongjang tvrdi da je izvršio tri testiranja podvodnog drona za nuklearni napad koji je sposoban da „proizvede radioaktivni cunami velikih razmera“.

Severnokorejski režim je takođe saopštio da je 16. marta lansirao interkontinentalnu balističku raketu. Prošle godine, Severna Koreja se proglasila „nepovratnom“ nuklearnom silom.

Lansiranje Hvasonga-18 dolazi dva dana pre rođendana osnivača Kim Il Sunga (Kim Il Sena), jednog od najvažnijih praznika Severne Koreje.

IzvorKCNA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave