NaslovnaNovostiSevernokorejska raketa Hvasong-17 u stanju da dejstvuje bilo gde po SAD

Severnokorejska raketa Hvasong-17 u stanju da dejstvuje bilo gde po SAD

Severnokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17 ima domet od 15.000 km i može da pogodi celo američko kopno, rekao je japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada.

Posle najnovijeg severnokorejskog raketnog testa u subotu, Hamada je rekao novinarima da je projektil leteo između 6.000 i 6.100 km na maksimalnoj visini od 1.000 km pre nego što je sleteo zapadno od japanskog ostrva Hokaido. Međutim, velika visina sugeriše da je Hvasong-17 lansiran pod velikim uglom i u zavisnosti od težine bojeve glave, raketa ima domet veći od 15.000 km. To znači da može pogoditi čitav kontinentalni deo Sjedinjenih Država.

severnokorejski hvasong 17 sa dometom od 15.000 km moze da dobaci bilo gde u sad
Idilična fotografija lidera i ćerke, preuzeta od severnokorejskih medija

Ovo je bilo osmo testiranje interkontinentalnih raketa Severne Koreje ove godine. Kako prenose severnokorejski mediji, lider zemlje Kim Džong Un posmatrao je lansiranje balističke rakete sa svojom suprugom Li Sol-Ju i njegovom „voljenom ćerkom“.

„Lansiranje rakete Hvasong-17 sa najvećim dometom raketnog arsenala Severne Koreje i sposobnošću da nosi nuklearnu bojevu glavu, dokaz je da Pjongjang ima pouzdano oružje za odvraćanje pretnji koje predvode Sjedinjene Države“, rekao je Kim Džong Un.

Hvasong-17 je najveća raketa Severne Koreje sa nuklearnim potencijalom do sada, i najveća je interkontinentalna balistička raketa na svetu sa tečnim gorivom montirana na pokretni lanser.

Prečnik projektila je 2,5 metra, a kada se napuni gorivom, teži između 80.000 i 110.000 kilograma, prema američkim zvaničnicima koji prate aktivnosti Severne Koreje. Veruje se da je raketa visoka između 24 i 26 metara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave