NaslovnaNovostiSupruga Kim Džong Una nosi privezak najveće rakete Severne Koreje Hvasong-17

Supruga Kim Džong Una nosi privezak najveće rakete Severne Koreje Hvasong-17

Supruga Kim Džong Una primećena je kako nosi privezak u obliku najveće interkontinentalne balističke rakete Severne Koreje uoči vojne parade.

Privezak je bio modni detalj Ri Sol Ju u utorak uveče dok se smeškala za stolom okružena odlikovanim vojnim komandantima, suprugom i ćerkom. Činilo se da odražava interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-17, koja je testirana prošle godine i koja bi mogla da dosegne Sjedinjene Države.

foijkmvxoaahqodsupruga kim dzong una sa priveskom

Severnokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17 ima domet od 15.000 km i može da pogodi celo američko kopno, rekao je japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada.

Na paradi u sredu uveče prikazana je najnovija tehnologija u zemlji i najveće rakete, uključujući najmanje 11 prethodno testiranih ICBM i jedinica taktičkog nuklearnog oružja, izvestili su državni mediji u četvrtak.

Događaj, kojim se proslavlja 75. godišnjica vojske, počeo je oko 22 sata vatrometom i muzikom, pre nego što je arsenal otkriven okupljenima, dok su se Kim, njegova supruga i ćerka smejali i mahali sa balkona. Kim Džong-un salutirao je zajedno sa svojim generalima, dok je njegova mlađa ćerka Ju-ae, aplaudirala spektaklu.

Hvasong-17

Hamada je rekao novinarima nakon prošlogodišnjeg testiranja, da je projektil leteo između 6.000 i 6.100 km na maksimalnoj visini od 1.000 km pre nego što je sleteo zapadno od japanskog ostrva Hokaido. Međutim, velika visina sugeriše da je Hvasong-17 lansiran pod velikim uglom i u zavisnosti od težine bojeve glave, raketa ima domet veći od 15.000 km.

Idilična fotografija lidera dok u pozadini vidimo Hvasong-17, preuzeta od severnokorejskih medija

To znači da može pogoditi čitav kontinentalni deo Sjedinjenih Država. Tada je to bilo osmo testiranje interkontinentalnih raketa Severne Koreje samo prošle godine. Kako prenose severnokorejski mediji, lider zemlje Kim Džong Un posmatrao je lansiranje balističke rakete sa svojom suprugom Ri Sol-Ju i njegovom „voljenom ćerkom“.

„Lansiranje rakete Hvasong-17 sa najvećim dometom raketnog arsenala Severne Koreje i sposobnošću da nosi nuklearnu bojevu glavu, dokaz je da Pjongjang ima pouzdano oružje za odvraćanje pretnji koje predvode Sjedinjene Države“, rekao je Kim Džong Un.

IzvorReuters

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave