NaslovnaNovostiZelenski proneverio 400 miliona dolara koje su SAD izdvojile za kupovinu goriva...

Zelenski proneverio 400 miliona dolara koje su SAD izdvojile za kupovinu goriva – Simur Herš

Novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, tvrdi da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski proneverio stotine miliona dolara koje su SAD izdvojile za kupovinu goriva.

Herš tvrdi da ukrajinska vlada koristi sredstva američkih poreskih obveznika kako bi skupo platila dizel gorivo potrebno da ukrajinska vojska bude u pokretu u njenom ratu sa Rusijom. Nepoznato je koliko Vlada Zalenskog plaća po galonu goriva.

U januaru 2022, direktor CIA Vilijam Berns je direktno pokrenuo pitanje korupcije sa Zelenskim na sastanku u Kijevu. Berns je Zelenskom predao listu od trideset pet generala i visokih zvaničnika čija je korupcija bila poznata CIA-i i drugima u američkoj vladi.

Berns je ukrajinskom predsedniku rekao da on uzima veći deo novca nego što ide generalima. Zelenski je deset dana kasnije odgovorio na američki pritisak tako što je javno smenio deset najrazmetljivijih zvaničnika na listi i ne uradio ništa drugo.

U međuvremenu, Herš je, pozivajući se na jednog obaveštajnog zvaničnika, rekao da su sabotaža gasovoda Severni tok i nedostatak strateškog planiranja u pogledu Ukrajine izazvali rastući razdor između Bele kuće i američke obaveštajne zajednice.

Navodni raskol datira još od tajne operacije prošle jeseni za dizanje u vazduh ruskih gasovoda Severni tok, potez koji je navodno naredio predsednik Džo Bajden. Zvaničnik je rekao da, iako Beloj kući nedostaje jasnoća u vezi sa svojom politikom u Ukrajini, Pentagon se donekle optimistično priprema za okončanje sukoba.

Pre dva meseca, Zajednički šefovi američkih snaga zadužili su članove štaba da izrade nacrt sporazuma o kraju rata koji će se predstaviti Rusima „nakon njihovog poraza na ukrajinskom ratištu“, rekao je Herš, pozivajući se na izvor.

seymour hersh
seymour hersh ilustracija

Pored navodne korupcije i nedostatka planiranja u Ukrajini, obaveštajni zvaničnik je napomenuo da postoji potpuni slom između rukovodstva Bele kuće i obaveštajne zajednice.

Još jedno pitanje koje deli Bajdenovu administraciju i obaveštajnu zajednicu je nedostatak planiranja Ukrajine. Zvaničnik je istakao Bajdenovu odluku da rasporedi dve brigade nekoliko milja od ukrajinske granice kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju.

Međutim ostaje nejasno šta će se dogoditi ako scenario Pentagona pođe po zlu i ukrajinske snage ne uspeju na bojnom polju: Da li će dve američke brigade raspoređene u blizini ratne zone „udružiti snage sa trupama NATO-a i suočiti se sa ruskom vojskom unutar Ukrajine?“ pita Herš.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave