NaslovnaAnalitikaKako je propala verzija o sabotaži Severnog toka

Kako je propala verzija o sabotaži Severnog toka

Kako verzija Simora Herša (Seymour Myron Hersh) o diverziji na Severnom toku poprima sve više pristalica i čini se verodostojnom, kod ukrajinskih saveznika se ukazala potreba da se pronađe drugi krivac. Kako je verzija da su za napad krivi Rusi i samim autorima postala smešna, u javnost je plasirana nova, senzacionalna varijanta. 

The New York Times” je 7. marta 2023. objavio članak u kome je ”anonimni američki zvaničnik” sugerisao da je operaciju sabotiranja gasovoda Severni tok ”možda vodila proukrajinska grupa”.

Na žalost, ovaj članak je pružao malo informacija koje bi se mogle proveriti i bez konkretnih detalja neophodnih za dalje istraživanje. ”Zvaničnici SAD su (takođe) odbili da obelodane prirodu (ovih) obaveštajnih podataka, način na koji su oni dobijeni ili bilo koje detalje o snazi dokaza koje sadrže”. Takođe, niko se nije potrudio da objasni o čijim ”proukrajincima” se radilo: američkim, ruskim, nemačkim ili?

Ubrzo nakon toga, nemački ”Die Zeit” je objavio članak sa više detalja o istrazi koju je sproveo. U tekstu se navodi da je grupa od 6 neidentifikovanih ljudi, verovatno iz ”proukrajinske grupe”, koristeći lažne pasoše (jedan je navodno imao falsifikovani bugarski pasoš), 6. septembra 2022. iznajmila jahtu u nemačkom Rostoku sa ciljem da postavi eksploziv na Severni tok.

Jahta se tokom puta sidrila u Viku (Weick) i na malom danskom ostrvu Kristianso (Chrisitansø). Nemačke vlasti su kasnije pretražile jahtu i na stolu su pronađeni tragovi eksploziva. U članku je navedeno i da je krstarenje ”platila poljska kompanija u vlasništvu dvojice Ukrajinaca”.

pristaniste vik na rigenu gde su primeceni navodni saboteri
pristaniste vik na rigenu gde su primeceni navodni saboteri

Danski list ”Ekstra Bladet” potvrdio je da je policija sprovela istragu na Kristiansou i da traga za konkretnim brodom koji je pristao na ostrvu između 16. i 18. septembra.

Spiegel Politik” je objavio da je jahta iznajmljena od kompanije ”Mola Yachting GmbH” u marini jaht-kluba ”Hohe Düne” u Rostoku. Tako se potraga suzila na dva plovila ove kompanije. U oba slučaja se radilo o jahtama tipa ”Bavaria Cruiser 50”. Ove jahte su dizajniran i proizvod nemačke kompanije ”Bavaria Yachts”, duge su 15,57 m, široke 4,67 m i imaju gaz od 2,25 metra.

jahta tipa bavaria cruiser 50
jahta tipa bavaria cruiser 50

Raspolažu velikim, udobnim kokpitima, sklopivim stolovima i platnenim tendama. U potpalublju imaju prostrane kuhinje i salone kao i 4 do 5 kabina u kojima može da boravi i do 10 osoba. Zahvaljujući snažnom motoru i odličnoj navigacionoj i komunikacionoj opremi, jahte su sposobne za dugotrajna krstarenja. Na žalost, prema sajtu ”Mola Yachting”, obe  jahte nisu bile opremljene AIS sistemom (Automatic Identification System, sistem za automatsku identifikaciju), što znači da se njihovo kretanje nije moglo pratiti preko ”MarineTraffic”.

Uskoro je ”Spiegel” potvrdio da se konkretno radi o jahti  ”Andromeda”. No, novi podaci ukazali su na rupe u priči nemačkog ”Zeit”-a. Prema ovom listu, ”Andromeda” je, navodno, 7. septembra primećena u nemačkom pristanu Vik na Darsu (Wieck auf dem Darß). No, ova luka je duboka samo 1,4 m. a, kao što je navedeno, ”Bavaria Cruiser 50” ima gaz od 2,25 metara. Da se jahta ovde nije zaustavljala potvrdio je i lučki kapetan.

skrinsot snimka nevino optuzene andromede
skrinsot snimka nevino optuzene andromede

Ovo je novinare ”Welt”-a uputilo na luku Vik (Wiek) na najvećem naseljenom nemačkom ostrvu Rigen (Rügen). Lučki kapetan u ovom mestu potvrdio je ne samo da je ispitivan o jahti nego i da je zapazio njenu posadu; radilo se o neoliko muškaraca i žena, obučenih u civilna odela, koji su nosili prtljag sa namirnicama i govorili jezikom koji mu je ”zvučao kao poljski ili češki”.

U ovoj priči se ne pominje grčki tanker ”Minerva Julie” 9380831 koji se 5. septembra zaustavio usred Baltika. Tanker je 7 dana kružio na području od oko 200 kvadratnih nautičkih milja u zoni Severnog toka 1 i 2, navodno čekajući instrukcije o daljoj ruti. Konačno, 12 septembra je otplovio za estonski Talin. Znači, ”Minerva Julie” se nalazila na istoj akvatoriji i u isto vreme kada i gde je ”Andromeda” navodno trebalo da obavi svoj zadatak. No, niti su Grci prijavili jahtu niti se u nemačkim i američkim medijima spominjao tanker.

tanker minerva julie svedok koji nista nije zapazio
tanker minerva julie svedok koji nista nije zapazio

Tako je čitava afera oko jahte sa ”proukrajinskim teroristima” sve više gubila na verodostojnosti. Primera radi, u jednom članku ”Times”-a pisalo je da je eksploziv dovezen iz Poljske u Nemačku. Odmah se postavlja pitanje zašto bi grupa nabavljala eksploziv u Poljskoj i rizikovala prenos preko nemačke granice da bi ga dopremila u Rostok? Bilo bi sigurnije i logistički lakše direktno isploviti iz neke poljske luke koja je bliže Bornholmu i mestu sabotaže. 

U zavisnosti od količine eksploziva korišćenog u sabotaži Severnog toka, može se dovesti u pitanje i adekvatna veličina broda. U članku ”New York Times”-a pominje se citat iz istrage prema kome je na svakoj lokaciji Severnog toka 1 upotrebljeno po 500 kg eksploziva. Danska i švedska vlada saopštile su da su eksplozije bile ekvivalentne snazi “nekoliko stotina kilograma” a manipuliše se da se radilo i do 2000 kg. eksploziva. Ako je to tačno, ”Andromeda” bi bila neupotrebljiva; prevoz skoro dve tone eksploziva, velikog broja boca i opreme za ronjenje i šestoro ljudi na jahti od 15 metara bio bi nemoguć.  

 Pored toga, Baltičko more je na mestu eksplozije duboko oko 80 m, što zahteva specijalističke veštine ronjenja i posebne rezervoare za vazduh, jedan sa mešavinom helijuma i kiseonika, a drugi sa čistim kiseonikom. Svaki zaron bi zahtevao da plovilo pluta iznad cevovoda oko tri sata. Da bi se postavio eksploziv na dva cevovoda udaljena 4 km, verovatno bi bilo potrebno četiri zarona tokom nekoliko dana.

Neki stručnjaci tvrde bi za ovakve radove bila potrebna i dekompresiona komora, koja svakako ne bi stala na jahtu. Postavlja se pitanje zašto bi paravojni diverzanti na jahti od 15 metara odlučili da eksploziv postave na najtežoj lokaciji koja ujedno oduzima i mnogo vremena za izvršenje zadatka?

Plovilo je bilo relativno malo i, kako nije imalo AIS, praktično nevidljivo, tako da su postojale stotine pristupačnijih lokacija duž cevovoda na kojima su se mogla postaviti eksplozivna punjenja. Konačno, zapadni mediji su tvrdili da se radilo o vrhunski obučenim proukrajinskim specijalcima. Toliko obučenim da su ostavili nesrećnu ”Andromedu” sa sve tragovima eksploziva na njoj.

Očito da ovaj pokušaj spiranja terorističke ljage nije uspeo. I sam Zelenski kao i više ukrajinskih zvaničnika ogradili su se od akcije anonimnih ”proukrajinaca”.

Ruska vlada je takođe sa indignacijom odbila ovu verziju. Dmitrij Peskov je izjavio: ”Što se tiče neke vrste proukrajinskog Dr Evila (proukrajinskog Douglasa Powersa)”, koji je sve ovo organizovao, teško je poverovati u to. 

2 KOMENTARA

  1. Ovo je vredjanje ljudske inteligencije,pa zar te vrhunske obavestajne sluzbe nisu u stanju jednu normalnu verziju sastave vec se kanale sve vise i vise u svojim lazima …

  2. Ais se može isključiti. Sve jahte koje se iznajmljuju imaju AIS sistem. Od dosadašnjih verzija ova je za sada najsmešnija.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave