NaslovnaNovostiAmerički obaveštajci sugerišu da je proukrajinska grupa sabotirala gasovode Severnog toka -...

Američki obaveštajci sugerišu da je proukrajinska grupa sabotirala gasovode Severnog toka – NY Times

Novi obaveštajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici sugerišu da je navodno proukrajinska grupa izvela napad na gasovode Severni tok prošle godine, izvestio je Njujork tajms.

Navodno, nije bilo dokaza da su ukrajinski predsednik Zelenski ili njegovi najviši poručnici bili umešani u operaciju, ili da su počinioci delovali po nalogu bilo kog ukrajinskog vladinog zvaničnika, piše list, pozivajući se na američke zvaničnike.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaj, kao ni ostali mediji, a američki zvaničnici takođe nisu mogli biti odmah dostupni za komentar. Predstavnici Kijeva i Moskve takođe nisu mogli biti odmah dostupni.

Obaveštajni pregled sugeriše da se ko je izvršio napade suprotstavio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, „ali ne precizira članove grupe, niti ko je rukovodio ili platio operaciju“, piše Tajms.

„Američki zvaničnici su odbili da obelodane prirodu obaveštajnih podataka, način na koji su oni dobijeni ili bilo kakve detalje o snazi dokaza koje sadrže. Rekli su da o tome nema čvrstih zaključaka.

Podsetimo, četiri paralelne istrage i ruska strana, ni šest meseci od havarije Severnog toka 1 i 2, nisu uspeli da identifikuju počinioce diverzije. Zapad za eksplozije optužuje Moskvu, koja tvrdi da su gasovod uništili Amerikanci ili Britanci.

Nekedašnji novinar Njujork tajmsa i Njujorkera Simur Herš, pak, piše da su eksploziv ronioci iz posebne jedinice mornarice SAD, dok je okidač bio u rukama norveške mornarice. Vašington negira umešanost u detonacije na gasovodima.

Sa druge strane potpuno neverovatni, nedavni izveštaj holandske obaveštajne službe, optužio je Rusiju za mapiranje potencijalnih ciljeva u Severnom moru u trenutku dok se vodi razrađena kontroverza o tome ko je sabotirao gasovode Severni tok.

Rojters je odmah preneo da se u nedavnom izveštaju holandske vojne obaveštajne agencije MIVD tvrdi da je Rusija poslednjih meseci pokušala da prikupi obaveštajne podatke kako bi sabotirala kritičnu infrastrukturu u holandskom delu Severnog mora.

5 KOMENTARA

  1. Ma da,sve sami Ukrajinci su to odradili samo iz konspirativnih razloga govore američki engleski i imaju američko državljanstvo.

  2. Hahahah daaaa jesu jesu sad bi ukraince i za to da razapnu na krst a fino se zna da su ameri i norvezani postavili i aktivirali eksploziv!

    • Tačno tako. Za ovakvu operaciju su mogli samo da imaju želju i to je to. Ko prodaje sada svoj gas Evropi taj je i počinilac.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave