NaslovnaAnalitikaSAD: Do 70% zapadne vojne pomoći ne stiže ukrajinskim trupama

SAD: Do 70% zapadne vojne pomoći ne stiže ukrajinskim trupama

Američki medij CBS News objavio je članak u kojem se analiziraju isporuke oružja u Ukrajini. Kako piše CBS, isporuka zapadnog oružja Ukrajini je „najveći odlučujući faktor“. Poznata je činjenica da veliki deo snabdevanja oružjem prolazi kroz Poljsku, a na granici sa Ukrajinom oružje se daje ukrajinskim vojnicima.

Međutim, mnogi su već upozoravali da korupcija u Ukrajini utiče na snabdevanje oružjem. CBS je citirao Jonasa Ohmana. Osnivač je litvanske organizacije odgovorne za logistiku nesmrtonosne vojne pomoći Ukrajini. Ohman kaže da samo 30-40% pošiljki koje pređu granicu stižu do konačnog odredišta. Ovu izjavu je dao još u aprilu. Danas Ohman tvrdi da se situacija iz temelja promenila.

Malo poznata činjenica je da su SAD krajem avgusta poslale osobu da pokuša da prati šta se dešava sa isporukama Ukrajini. Ova akcija potvrđuje bojazan da evropska zemlja ima ozbiljan problem korupcije. Taj čovek je američki ataše za odbranu, brigadni general Garrick M. Harmon. Njena odgovornost je: da vrši kontrolu i nadgledanje naoružanja u Ukrajini.

Kontrola i praćenje oružja dostavljenog Ukrajini je teško, piše CBS. Glavni razlog za to je brzo menjanje okruženja i promena linija fronta. Ali ne manje važno je još jedan problem: kombinacija ukrajinskih linija fronta koje se stalno menjaju sa velikim dobrovoljačkim i paravojnim snagama.

Dron za jednokratnu upotrebu Switchblade na darknetu za 7,000.00 $ / Skrinšot

Biro za ekonomsku bezbednost Ukrajine registrovao je masovne preprodaje humanitarne pomoći iz zapadnih zemalja, kao i oružja. Ovo je saopštio direktor odeljenja Vadim Melnik u emisiji TV kanala „Ukrajina 24“ 5. jula. „Čak se i vojna roba prodaje za gotovinu. Imamo takva saznanja“, rekao je Melnik. Prema njegovim rečima, biro istražuje slučajeve u vezi sa prodajom humanitarne pomoći dobijene od stranih partnera.

Što se tiče prodaje vojnih proizvoda i oružja, resor je već registrovao desetak ovakvih krivičnih dela. Melnik je naglasio da je reč o nepotpunom broju sličnih krivičnih dela, jer i druge ukrajinske agencije za sprovođenje zakona registruju slična kršenja.

Protivtenkovski vođeni raketni sistem Javelin pojavio se kao proizvod za prodaju na darknetu sa lokacijom Kijev. Vrednost koju je nepoznati prodavac postavio bila je 30.000 dolara.
/ Skrišot sa darkneta

Šta znamo do sada:

  • Protivtenkovski vođeni raketni sistem Javelin pojavio se kao proizvod za prodaju na darknetu sa lokacijom Kijev. Vrednost koju je nepoznati prodavac postavio bila je 30.000 dolara.
  • Ruske oružane snage koristile su američke rakete Stinger da obaraju ukrajinske helikoptere koji su pokušali da evakuišu ukrajinske vojnike tokom opsade fabrike Azovstal u Mariupolju.
  • Internet portal Donbas insajder tvrdi, pozivajući se na svoje vojne izvore iz Francuske, da su dve samohodne haubice Cezar prodate ruskim oružanim snagama za po 124.000 dolara. Francuski poslanik i advokat Režis de Kastelnau napisao je na svom zvaničnom nalogu na Tviteru: „Još jedan uspeh Makrona: Rusi su presreli 2 francuska topa Cezar netaknuta. Trenutno se nalaze u fabrici Uralvagonzavod na Uralu radi proučavanja i mogućeg obrnutog inženjeringa. Hvala Makron, mi to plaćamo”. Nekoliko dana kasnije, 23. juna, ruska kompanija [Uralvagonzavod] je odgovorila francuskom advokatu, preko svog zvaničnog Telegram profila i citirajući tvit Režisa de Kastelnaua, napisala: „Zdravo, gospodine Režis. Prenesite našu zahvalnost predsedniku Makronu na donaciji samohodnih topova. Ovaj materijal naravno nije tip-top… nije kao naš MSTA-S! Ali, ipak, biće korisno. Pošaljite još – skinućemo ih.”

U Vašingtonu su čak priznali da agencija odgovorna za prodaju i snabdevanje američkim oružjem u inostranstvu [DSCA] nije mogla da kontroliše zalihe kao ni njihove serijske brojeve i distribuciju među ukrajinskim oružanim snagama zbog okolnosti rata. U ovom trenutku, SAD ne mogu da pošalju mobilne timove da provere dostupnost, ali DSCA je spremna da otvori kancelariju na teritoriji Ukrajine. DSCA kaže da su informacije koje imaju o tome kako se koristi donirano američko oružje zasnovane isključivo na uveravanjima iz Kijeva. Francuski generalštab je demantovao izveštaje o tome da su ruske snage zarobile [ili prodale] francusku samohodnu haubicu Cezar u Ukrajini. „Ova informacija je lažna“, saopštio je Generalštab Francuske. „Mi to kategorički poričemo. O tome smo razgovarali sa našim ukrajinskim partnerima. Naravno, nikakvi dokazi nisu dati u prilog tvrdnji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave