NaslovnaNovostiSAD podižu ulog i pokreću nuklearne vežbe „Globalni grom” uoči ukrajinske kontraofanzive

SAD podižu ulog i pokreću nuklearne vežbe „Globalni grom” uoči ukrajinske kontraofanzive

Američka strateška komanda (USSTRATCOM) počeće svoju godišnju vežbu nuklearne komande i kontrole, Global Thunder, 11. aprila.

,,Global Thunder 23 (GT23) uključuje osoblje iz celog strateškog aparata, uključujući komponente USSTRATCOM-a i podređene jedinice. Svrha GT23 je da unapredi nuklearnu spremnost i obezbedi sigurne i pouzdane strateške snage odvraćanja“, rekao je USSTRATCOM u saopštenju za javnost.

Vežba, u kojoj će učestvovati i pripadnici savezničkih zemalja, podrazumevaće intenziviranje letova sa strateškim bombarderima.

„Pored američkog osoblja, GT23 će uključiti osoblje i ključne savezničke partnere, uključujući iz Velike Britanije, koji će se integrisati u liderske timove i raditi u širokom spektru oblasti, pružajući podršku politici i operativni uvid.

Kao i prethodnih godina, Globalni Grom 23 će uključiti povećanje letova bombardera tokom vežbe“, navodi se u saopštenju za štampu. USSTRATCOM je ponovio da vežba nije odgovor na postupke bilo koje nacije ili drugih aktera.

B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.
B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.

Serija vežbi „Global Thunder“ počela je 2014. godine i aktivnosti su se održavale svake godine u trajanju od 10–11 dana, od kraja oktobra do novembra. U 2022. godini nije održana vežba „Global Thunder 23“, a vojni analitičari procenjuju da će ona biti održana u prvoj polovini 2023. godine.

Ovogodišnja vežba odvija se u toku skandala u vezi sa mogućim “curenjem” iz Pentagona tajnih informacija vezanih za rat u Ukrajini. Dok američke vlasti “istražuju sve hipoteze” u vezi sa ovim događajem, u Ukrajini se smatra da je pojavljivanje takvih dokumenata u javnom prostoru pre informativna operacija Rusije.

Paralelno sa vežbom „Globalni grom” ukrajinske snage vrše finalne pripreme kontraofanzive za koju se, iako se mnogo ranije najavljivala, još ne zna tačno gde i kada će se održati.

B-52H Stratofortress

Uzima se u obzir i zavijanje ruskih trupa iz Donbasa preko ruske teritorije. Ruski avion je 9. aprila uništio most na severoistoku Ukrajine, u blizini granice sa Rusijom (regija Brijanska), navodeći da su ga ukrajinske izviđačko-diverzione grupe koristile za infiltriranje u Rusiju.

Čudna kretanja ruskih snaga odvijaju se i na južnom delu fronta, u oblasti Hersona i Zaporožja, pri čemu se ruska vojska povlači sa linije kontakta, dovoljno daleko da izbegne udar artiljerije, piše ukrajinska publikacija Cenzor.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave