NaslovnaNovostiLovac-bombarder SU-34 pogodio most raketom KH-29TD u zoni sukoba u Ukrajini...

Lovac-bombarder SU-34 pogodio most raketom KH-29TD u zoni sukoba u Ukrajini [VIDEO]

Juče, 9. aprila, na internetu su se pojavili video snimci koji pokazuju nedavni precizan vazdušni napad ruskih vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) na most koji koriste kijevske snage u zoni sukoba u Ukrajini.

Most, koji se nalazi preko reke Sudost u Černjigovskoj oblasti, teško je oštećen kao rezultat vazdušnog udara koji je navodno izveo lovac bombarder Su-34 koristeći optički navođenu raketu vazduh-zemlja Kh-29.

Turski tviteraš Clash Report

Projektil Kh-29 je razvijen u Sovjetskom Savezu kasnih 1970-ih od strane Vimpel NPO. Danas, ruska korporacija za taktičke rakete proizvodi unapređene verzije projektila.

Raketa korišćena u preciznom udaru, Kh-29TD, derivat je TE verzije, koja je nadogradnja originalnog TV-navođenog Kh-29T. Za razliku od verzija T i TE, kaže se da je Kh-29TD opremljen novim infracrvenim tragačem za navođenje koji omogućava dejstvo danju i noću.

I Kh-29TE i nadograđena TD verzija imaju efektivni domet do 30 kilometara i maksimalnu visinu lansiranja od 10.000 metara.

Rakete Kh-29 su najčešće naoružane sa 320 kg visokoeksplozivnom oklopnom bojevom glavom. Dizajnirani su za upotrebu protiv većih ciljeva na bojnom polju i infrastrukturi kao što su industrijske zgrade, skladišta i mostovi, kao i protiv brodova deplasmana do 10.000 tona, ojačanih skloništa za avione i betonskih pista.

Rakete mogu nositi svi lovci bombarderi koji su trenutno u službi VKS. To je glavno oružje vazduh-zemlja koje se obično puni na Su-34.

Borbeni bombarderi VKS koriste rakete Kh-29 protiv kijevskih snaga od početka “specijalne vojne operacije” pre više od godinu dana sa značajnim uspehom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave