NaslovnaNovostiSu-34 i Su-35 „matiraju“ sisteme PVO Ukrajine; Bacaju 20 „prepravljenih“ vođenih bombi...

Su-34 i Su-35 „matiraju“ sisteme PVO Ukrajine; Bacaju 20 „prepravljenih“ vođenih bombi dnevno

Ruska vojska baca do 20 vođenih bombi dnevno na ukrajinske položaje u oblastima fronta, rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

„Neprijateljski avioni su aktivni. Neprijatelj postavlja vođene bombe, koje mogu da pređu desetine kilometara (do 70). „Neprijatelj rasporedi 10-15 i do 20 takvih bombi svakog dana duž cele linije dodira bačenih iz aviona Su-35 i Su-34 van dometa naših sistema PVO.

„Ovo je pretnja za nas i na to moramo hitno da odgovorimo“, rekao je Jurij Ignjat, portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

On je dalje rekao da ukrajinskoj vojsci trenutno nedostaje oprema koja bi omogućila njenim snagama da efikasno odgovore na ovu pretnju, napominjući da je potreban sistem PVO „Patriot“ i napredni ratni avioni kako bi ruske borbene avione držali podalje.

„Da bismo te avione gurnuli dalje od naših granica, potrebni su nam sistemi protivvazdušne odbrane dugog dometa poput Patriota, kao i savremeni višenamenski borbeni avioni“, rekao je Ignjat.

Poslednjih meseci Rusija je pojačala upotrebu vođenih bombi, posebno modifikovanih bombi FAB-500M-62, za koje se veruje da su bile opremljene kompletom za vazdušno navođenje pod nazivom Modul Planirovaniia I Korrektsi (MPK), ili „modul za klizanje i korekciju“.

Ruske vođene bombe

Početkom januara, na internetu se pojavila slika nečega što izgleda kao bomba FAB-500M-62 sa zakačenim misterioznim dodatkom krila, navodno natovarena na ruski borbeni avion Su-34.

U to vreme, korisnici interneta su uporedili municiju koja se vidi na slici sa američkom porodicom precizno navođenih bombi Joint Direct Attack Munition (JDAM), koju su SAD dostavile ukrajinskom vazduhoplovstvu.

Ovaj komplet krila se sastoji od dva glavna krila koja se mogu ukloniti i para horizontalnih stabilizatora postavljenih na izduženi metalni sklop pričvršćen za bombu. Čini se da je grubo izgrađen, što sugeriše dizajn fokusiran na brzu, jeftinu proizvodnju ili lokalizovaniju modifikaciju na nivou jedinice.

jdam smart bomb kits 1
JDAM

Iako dizajn zadnjih stabilizatora može sugerisati da se mogu kretati gore-dole, nije sigurno da li bi mogli da isprave kurs kretanja. Ipak, glavna krila mogu imati određenu fleksibilnost kretanja, ali nije jasno da li je to slučaj sa dostupnih slika.

Poznato je da je ruska kompanija GNPP Bazalt razvila komplete krila za različite tipove nevođenih bombi, uključujući FAB-500M-62, sa i bez pridruženih sistema za navođenje. Ovi kompleti krila se nazivaju Modul Planiranja i Korekcije (MPK).

Ovi kompleti krila bi mogli da omoguće ruskim avionima da razmeštaju bombe iz dometa za suprotstavljanje po relativno niskoj ceni, omogućavajući ruskim pilotima da ostanu izvan područja pokrivenih ukrajinskim sistemima protivvazdušne odbrane.

Operativno, ovo oružje može biti najefikasnije kada se pusti na velikim visinama kako bi se ostvario što veći domet klizanja, što bi omogućilo ruskim pilotima da lansiraju oružje sa 70 kilometara od svojih ciljeva, nudeći im određenu dozu bezbednosti.

Neki izveštaji sugerišu da je ruska vojska koristila ovo oružje od oktobra 2022. Međutim, upotreba starih bombi FAB-500 opremljenih novim vazdušnim kompletom nije privukla veliku pažnju, a njegovo dejstvo je pripisano drugoj municiji.

pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34
Modifikovana ruska bomba fab-500m-62 pre utovara na su-34

Pošto je FAB-500, prvenstveno, nevođena vazdušna bomba i opremljena je visokoeksplozivnom bojevom glavom, bomba je dizajnirana tako da ima efekat uništenja širokog područja kroz nadpritisak eksplozije i fragmentaciju kućišta.

Stoga bi ovo oružje bilo najefikasnije protiv ciljeva u oblastima kao što su ukrajinske linije rovova, druge mreže utvrđenja i područja sa velikom koncentracijom ukrajinskih snaga, koja će se stvoriti kada kontraofanziva dobije svoj zamah.

Ruska vojska takođe ima velike zalihe bombi FAB-500, što omogućava njihovo opremanje kompletima krila u velikom broju uz delić troškova koji bi inače nastali u izradi bilo koje druge napredne precizno vođene municije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave