NaslovnaNovostiStiže novi tip tenka? Crni Orao - zasnovan na T-80U; prototip iz...

Stiže novi tip tenka? Crni Orao – zasnovan na T-80U; prototip iz 90-ih ponovo aktuelan

Dok Kijev čeka transfer tenkova koji su obećali saveznici, preduzeća ruskog vojnoindustrijskog kompleksa planiraju da ove godine proizvedu i modernizuju najmanje 1.500 borbenih vozila sa različitim modifikacijama.

Prema ruskom Telegram kanalu „Tankisti Južnog vojnog okruga“, u drugoj polovini aprila očekuje se da će ruska grupa u zoni „specijalne vojne operacije“ dobiti tenkove „Crni orao“, koji su se nekada smatrali perspektivnim.

black eagle koji se zasniva na t 80u
Crni Orao koji se zasniva na T-80U

Nisu moderni kao T-90M Proriv ili T-14 Armata, ali se ne mogu porediti sa T-55, o čijem smo razmeštanju u zonu borbenih dejstava u Ukrajini ranije pisali.

Crni Orao je baziran na T-80U

Tenk „Crni orao“ (objekat 640, черный орел) je 1990-ih razvio Omski transportni inženjerski biro za projektovanje. Prvi prototip tenka koji se u to vreme smatrao perspektivnim predstavljen je 1997. Tenk nije prošao fazu prototipa te 1997 godine.

Imao je modifikovanu šasiju od osnovne verzije tenka T-80U i kupolu novog dizajna. Kasnije je napravljen i prototip sa kupolom postavljenom na šasiju sa sedam valjaka. Međutim, tenk nije pušten u serijsku proizvodnju.

crni orao
crni orao

Glavnu vatrenu prednost novog tenka predstavljala je zamena topa 125 mm većim topom od 152 mm. Novo naoružanje bilo je upareno sa mitraljezom kalibra 7,62 milimetara i automatskom protivavionskom mitraljezom Kord kalibra 12,7 milimetara.

T-80 Crni Orao

Borbena težina tenka iznosila je 48 tona, a opremljen je novim gasnoturbinskim motorom snage više od 1.500 konjskih snaga. Zbog ove činjenice, specifična snaga “Crnog orla” premašila je 30 konjskih snaga po toni, nadmašujući zapadne tenkove treće generacije, snage 20 – 25 konjskih snaga po toni.

crni orao na bazi t 80u
crni orao na bazi t 80u

Na asfaltiranom putu, tenk razvija maksimalnu brzinu do 80 kilometara na sat, a njegova autonomija (bez dodatnih eksternih rezervoara) je više od 500 kilometara.

U aprilu 2011. prvi zamenik načelnika Glavne oklopne uprave ruskog Ministarstva odbrane, general-major Jurij Kovalenko, najavio je da će za novi osnovni tenk Armata biti korišćena dostignuća zabeležena u razvoju „Crnog orla”.

S druge strane, nema podataka da su tenkovi „Crni orao” proizvedeni, čak ni u malim serijama.

Ukratko o T-80U

T-80U je glavni borbeni tenk treće generacije, razvijen u Sovjetskom Savezu tokom 1980-ih. Dizajniran je da bude nadogradnja u odnosu na tenkove T-64 i T-72, ​​sa poboljšanom pokretljivošću, vatrenom moći i zaštitom.

Tenk pokreće gasnoturbinski motor, koji mu daje maksimalnu brzinu od oko 70 km/h (43 mph) i omogućava mu da prelazi težak teren. Naoružan je glatkocevnim topom kalibra 125 mm, koji može da ispaljuje niz tipova municije, uključujući protivoklopnu municiju sa stabilisanim perajem, visokoeksplozivne protivtenkovsku municiju i visokoeksplozivno fragmentisano zrno.

Ukrajinski T-80U dejstvuje u Bahmutu

Glavni top T-80U je upotpunjen koaksijalnim mitraljezom kalibra 7,62 mm i teškim mitraljezom kalibra 12,7 mm na daljinsko upravljanje postavljenim na krov kupole za protivvazdušnu odbranu. Tenk takođe ima sistem za upravljanje vatrom koji uključuje laserski daljinomer i kompjuterizovani sistem ciljanja, koji omogućava nišandžiji da precizno gađa mete na velikim udaljenostima.

T-80U je zaštićen kompozitnim oklopom koji pruža zaštitu od niza pretnji, uključujući penetratore kinetičke energije i visokoeksplozivnu protivtenkovsku municiju. Takođe ima sistem reaktivnog oklopa koji detonira kada ga pogode dolazeći projektili, smanjujući njihovu efikasnost.

T-80U je korišćen u raznim sukobima širom sveta, uključujući Prvi čečenski rat, rusko-gruzijski rat i građanski rat u Siriji. Takođe se izvozi u brojne zemlje, uključujući Južnu Koreju, Kipar i Pakistan.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave