NaslovnaNovostiSovjetski tenkovi T-54/T-55 stižu na front u Ukrajinu?

Sovjetski tenkovi T-54/T-55 stižu na front u Ukrajinu?

Ruski stanovnici izveštavaju o starim sovjetskim tenkovima T-54, T-55 koji idu u zonu sukoba u Ukrajini.

Na Internetu su se pojavile fotografije i video snimci koji prikazuju vagone sa tenkovima T-54/T-55. Sudeći po oznakama vagona, vagoni dolaze iz skladišta, dok, sudeći po izjavama, vagoni idu u zonu sukoba.

Tenkovi su u svakom mogućem smislu ekstremno zastarela borbena vozila razvijena 50-ih godina prošlog veka. Uzimajući u obzir naoružanje koje se trenutno koristi u zoni specijalnih operacija, uspeh ovakvih borbenih vozila je pod velikim znakom pitanja.

Međutim, iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije za sada nema zvaničnih saopštenja na ovu temu. Ovi tenkovi nemaju apsolutno nikakve šanse da se odupru Javelinu i NLAW-u.

Eventualno, u najboljem slučaju, mogu se koristiti kao oružje za vatrenu podršku sa zatvorenih stacionarnih položaja. To bi omogućilo manje intenzivnu upotrebu novih tenkova T-90 kao artiljerijske podrške.

Prošle godine, Ukrajina je dobila slične tenkove M-55S od Slovenije. Međutim, pokazali su se kao krajnje neefikasani zbog nedostatka pouzdane zaštite i postali su vrlo laka meta čak i za borbena vozila pešadije i desantne trupe, a da ne pominjemo činjenicu da je svaki pogodak iz protivtenkovskog oružja doveo do potpunog uništenja takvih tenkova.

Prema različitim procenama, do 3.000 T-54/T-55 tenkova može se pronaći po skladištima u Rusiji, međutim, stanje ovih tenkova ostaje nepoznato.

Podsetimo, pre manje od mesec dana, očevici su uhvatili kadrove oklopnih transportera BTR-50P sličnih godina proizvodnje.

Ranije smo već pisali o “velikom transferu” višenamenskih lako oklopnih vozila MT-LB sa ugrađenim brodskim kupolama u zonu sukoba. Neverovatno.

mt lb
MT-LB sa ugrađenim brodskim kupolama

Do sada nije bilo dokaza o upotrebi MT-LB ili BTR-50 u zoni borbenih dejstava. Možda su postavljeni duboko u pozadinu kako bi se sprečili incidenti slični napadu Ukrajinaca u regionu Brjanska.

Kako god, sada u drugoj godini specijalne operacije pojava borbenih vozila i tekova iz prošlog veka je, najblaže rečeno, iznenađujuća.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave