NaslovnaIstorijaOvo su 6 najvećih topova ikada korišćenih u borbi

Ovo su 6 najvećih topova ikada korišćenih u borbi

Vojni inženjeri i zemlje za koje rade uvek su nastojali da nadmaše jedni druge na bojnom polju, a stvaranje masivnih artiljerijskih oruđa nije bio izuzetak.

Iako je proizvedeno mnogo ekstremno velikih artiljerijskih oruđa (neki su čak i veći od ovih ovde navedenih) ovo su najvećih šest koji su zapravo korišćeni u borbi.

  1. Debela Berta i Gamma Morser

Debela Berta i Gama Morser su bili razvoj haubice kalibra 420 mm namenjeni za opsadu, koju je Krupp dizajnirao za Nemačku pre Prvog svetskog rata. Debela Berta je pokretno artiljerijsko oruđe, dok je Gama morala da se postavi pre pucanja.

Međutim obe su premeštene železnicom za potrebe operacija u različitim oblastima. Oba oružja su koristila granate od skoro 1 tone, iako je Gamma Morser mogao da ispali granatu skoro 15 kilometra, kilometar dalje od Velike Berte.

Debela Berta

Obe vrste oružja bila su raspoređena protiv Belgije tokom početne faze Velikog rata 1914. Bertini topovi su bili uspešni u uništavanju brojnih utvrđenja u Belgiji i Francuskoj i stekli su reputaciju na obe strane zbog svoje moći.

Gama Morseri su takođe korišćeni tokom razaranja tvrđave u Liježu, ali zbog svoje ograničene pokretljivosti nisu ponovo korišćeni sve do napada na Verden 1916. Većina topova je uništena ili zarobljena, iako je Krupp uspeo da sakrije jednu Gamu u radionici.

Preživela Gama je popravljena i ponovo korišćen tokom Drugog svetskog rata gde je dejstvovala u opsadi Sevastopolja zajedno sa drugim masivnim nemačkim artiljerijskim oruđem.

1 KOMENTAR

  1. Debela Berta je koristila granate težine 820-830kg a domet vučne varijante L12 je bio izmedju 9300 i 12500metara.Zanimčjive su priče da kada bi se krateri od tih ogromnih granata ispunili vodom,u njih su znale upasti čitave konjske zaprege i udaviti se/potonuti!Bilo kako bilo,mogu samo zamisliti užas stanovnika i Srpske vojske koja je tog oktobra 1915 branila Beograd,kada su granate teške 820kg počele padati po njima!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave