NaslovnaIstorijaOvo su 6 najvećih topova ikada korišćenih u borbi

Ovo su 6 najvećih topova ikada korišćenih u borbi

  1. Pomorski top Tip 94

Japanski mornarički top kalibra 46 santimetra bio je najveći top koji je ikada viđen u borbi na moru, postavljen na japanske bojne brodove klase Jamato. Topovi su mogli da ispaljuju granatu od 1,5 tone na 42 kilometra, a kada su postavljeni u svoje kupole, ceo je težio koliko i konvencionalni razarač tog vremena.

Iako su Jamato i Musaši bili u funkciji tokom čitavog rata, ni jedan ni drugi nisu koristili svoje topove Tip 94 sve do pred njihovog uništenja. Musashi je jedini koristio svoj Tip 94 u protivvazdušnoj ulozi, koristeći specijalno dizajnirane sanšikidan “košnice” zrna pokušavajući da zaustave napad američkih aviona.

type 94
type 94

Top je bio neuspešan i nakon 17 bombaških i 19 torpednih udara, potonuo je u oktobru 1944. Takođe, tokom bitke kod zaliva Lejte, Jamato je prvi i jedini put upotrebio svoje topove u borbi i potopio američki prateći nosač aviona USS Gambier Bay.

Jamato je konačno potopljen tokom bitke na Filipinskom moru u aprilu 1945.

1 KOMENTAR

  1. Debela Berta je koristila granate težine 820-830kg a domet vučne varijante L12 je bio izmedju 9300 i 12500metara.Zanimčjive su priče da kada bi se krateri od tih ogromnih granata ispunili vodom,u njih su znale upasti čitave konjske zaprege i udaviti se/potonuti!Bilo kako bilo,mogu samo zamisliti užas stanovnika i Srpske vojske koja je tog oktobra 1915 branila Beograd,kada su granate teške 820kg počele padati po njima!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave