NaslovnaIstorijaOvo su 6 najvećih topova ikada korišćenih u borbi

Ovo su 6 najvećih topova ikada korišćenih u borbi

  1. Karl-Gerät

Još jedan nemački proizvod, Karl-Gerat. U pitanju je bio masivni samohodni minobacač. Iako je bio sposoban za sopstveni pogon, usled ogromnih dimenzija se obično rastavljao i ponovo sastavljao kada bi stigao na svoju vatrenu poziciju.

Karl-Gerat je dizajniran kao opsadno oružje posebno za napad na Mažinoovu liniju. Njegova posada od 21 čoveka mogla je da ispali 600 mm tešku granatu za razbijanje bunkera na skoro 3 milje brzinom od oko 6 granata na sat. Proizvedeno je ukupno 7 primeraka ovog oružja, jedan probni komad i 6 drugih koji su iskusili opsežnu borbu na oba fronta.

karl gerat
Karl-Gerät

Karl-Gerat je debitovao u borbi kada je baterija od 3 topa granatirala tvrđavu u Brest-Litovsku tokom početne faze operacije Barbarosa u junu 1941. Sledeće godine, i baterija Karl-Gerat je učestvovala u opsadi Sevastopolja u junu i julu 1942.

Iako je bio planiran za upotrebu u drugim operacijama na Istočnom frontu, opasnost od dospevanja u ruke sovjetskih snaga ga je držala van borbe sve do 1944. godine kada je u avgustu jedan, a zatim nekoliko drugih topova poslato u Varšavu u pomoći u gušenju ustanka koji je bio u toku protiv nemačkih okupatora.

Karl-Gerat je ispalio svoje poslednje granate tokom bitke kod Remagena u pokušaju da uništi Ludendorfov most.

1 KOMENTAR

  1. Debela Berta je koristila granate težine 820-830kg a domet vučne varijante L12 je bio izmedju 9300 i 12500metara.Zanimčjive su priče da kada bi se krateri od tih ogromnih granata ispunili vodom,u njih su znale upasti čitave konjske zaprege i udaviti se/potonuti!Bilo kako bilo,mogu samo zamisliti užas stanovnika i Srpske vojske koja je tog oktobra 1915 branila Beograd,kada su granate teške 820kg počele padati po njima!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave