NaslovnaIstorijaOvo su 6 najvećih topova ikada korišćenih u borbi

Ovo su 6 najvećih topova ikada korišćenih u borbi

  1. Šverer Gustav i Dora

U smislu ukupne težine, Schwerer Gustav i njegov sestrinski top Dora bili su dva najveća artiljerijska oruđa konstruisana (1350 tona) i težine projektila (15.700 funti), dok su meci od 800 mm najveći ikada ispaljeni u borbi.

Oružje je takođe imalo domet od preko 30 kilometara. Oružje je prvobitno bilo dizajnirano da bude raspoređeno protiv francuske Mažino linije. Umesto toga, oružje je raspoređeno na Istočni front protiv Sovjetskog Saveza. Schwerer Gustav se priključio borbi tokom nemačke opsade Sevastopolja u junu 1942.

Opsluživala ga je posada od preko 1400 ljudi, 250 samo za sastavljanje oružja, dva protivvazdušna bataljona za zaštitu, a ostali za punjenje i paljbu. Dora je bila postavljena da bude raspoređena protiv Staljingrada, mada se ne može potvrditi da li je pucala na svoj cilj ili ne.

Oba topa su ostala na Istočnom frontu, ali više nisu korišćena u borbi. Uništeni su u Nemačkoj da bi izbegli zarobljavanje od strane savezničkih armija koje su napredovale.

1 KOMENTAR

  1. Debela Berta je koristila granate težine 820-830kg a domet vučne varijante L12 je bio izmedju 9300 i 12500metara.Zanimčjive su priče da kada bi se krateri od tih ogromnih granata ispunili vodom,u njih su znale upasti čitave konjske zaprege i udaviti se/potonuti!Bilo kako bilo,mogu samo zamisliti užas stanovnika i Srpske vojske koja je tog oktobra 1915 branila Beograd,kada su granate teške 820kg počele padati po njima!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave