NaslovnaNovostiAmerički zvaničnici smatraju da je upotreba municije u Ukrajini neodrživa

Američki zvaničnici smatraju da je upotreba municije u Ukrajini neodrživa

Zvaničnik Pentagona opisao je predstojeće isporuke municije kao „poslednji pokušaj“ da se pomogne Ukrajini pošto su zalihe na Zapadu male.

Ukrajina svakodnevno ispaljuje hiljade artiljerijskih granata u svojoj bici za odbranu grada Bahmuta u Donbasu, tempom za koji američki i evropski zvaničnici smatraju da nije održiv, objavio je u četvrtak The New York Times.

Dva neimenovana američka zvaničnika izjavila su za NY Times da je Pentagon pokrenuo pitanje upotrebe ukrajinske municije u Bahmutu nakon nekoliko dana neprekidne vatre. Ratni napori Ukrajine u potpunosti se oslanjaju na podršku SAD, pošto je Pentagon u zemlju isporučio milione artiljerijskih granata.

Izveštaj je najnoviji primer zapadnih pristalica Ukrajine koji izražavaju sumnju u ratnu strategiju Kijeva. SAD žele da Ukrajina pokrene prolećnu kontraofanzivu, ali zapadni zvaničnici smatraju da bi ti planovi mogli biti ugroženi količinom resursa koje Ukrajina koristi u Bahmutu.

SAD i Britanija se spremaju da isporuče još hiljade artiljerijske muncije i raketa u Ukrajinu kako bi obezbedile njihove zalihe za kontraofanzivu. Visoki zvaničnik Pentagona opisao je ove pošiljke Tajmsu kao „poslednji pokušaj“ jer zapadni pristalice Ukrajine nemaju dovoljno da održe korak sa tempom Ukrajine.

SAD i njeni NATO saveznici nisu bili spremni da podrže tako intenzivan artiljerijski rat. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da Ukrajina koristi municiju mnogo brže nego što može da proizvede cela alijansa od 30 članica. Zapadne sile imaju velike planove da povećaju proizvodnju artiljerijske municije, ali će proći meseci pre nego što bude postignut bilo kakav značajan napredak.

bahmut tenkisti
bahmut tenkisti

Ukrajinske trupe koje se bore u Bahmutu davale su već medijima izjave o problemima sa velikom nestašicom municije. Ukrajina takođe gubi mnogo ljudi jer se sveži regruti šalju u Bahmut, koji je postao poznat poznat pod pseudonimom „mlin za meso“, sa vrlo malo obuke.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegovi najviši zvaničnici odlučili su da nastave da brane Bahmut uprkos teškoj situaciji za vojnike na terenu. Kažu da Rusi takođe snose velike gubitke, što grad čini vrednim odbrane, ali tu je i kupovina vremena, dragocena za planiranu kontraofanzivu.

Sa druge strane procene Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (UKMoD) sugerišu da Rusija verovatno ograničava granate za upotrebu u svom ratu protiv Ukrajine zbog nedostatka artiljerijske municije.

2 KOMENTARA

  1. Polako ce legnu na brasno svi koi su bili toliko glasniji samo jos malooo i Stoltember koi je bio ograbren i pozivao EU da posalju Ukrainu oruzje i ostalo polako pocinje da sagledava pravu sliku i realno stanje na terenu. A zapadna stampa ona nema drugi pisao pa tako oni mogu da produze njihove lazi i propagandu i dalje,ako ima jos ko da veruje u te notorne lazi. Evropa placa veliku cenu imala je sve resurse koe su joj bile potrebne i to po bagatelu cenu. Sad kad se vec debelo oseca inflacija,a i jos jace ce biti tada ce uvideti razliku i oni koi su doveli Evropu u ovu situaciju,a i gradjani koi to odavno vide i osecaju na svojoj kozi. Ali Evropski lideri koi su potcinjeni Amerike smatrali su dace Rusija biti slomnjena,ali upravo to se Evropi desava svoim stapom po svojim ledjima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave