NaslovnaNovostiPolitiko: Ukrajina će krenuti u kontraofanzivu u maju

Politiko: Ukrajina će krenuti u kontraofanzivu u maju

Ukrajinska vojska počeće aktivna ofanzivna dejstva protiv ruskih trupa u kasno proleće ove godine, piše američki list Politico. Kako navodi izdanje, najverovatnije vreme za kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine je maj.

Američka vojska žuri da prebaci naoružanje i opremu na bojno polje ali i da obučava ukrajinske snage, uoči velike ofanzive na Rusiju koja se očekuje krajem proleća.

Američki list naglašava da ukrajinska vojna komanda još nije u potpunosti odlučila o strategiji predstojeće kontraofanzive. Kako prenosi Politico, u Kijevu se razmatraju dva scenarija napada.

Prvi predviđa ofanzivu od Hersonske oblasti do Krima. Proterivanje Rusa sa Krimskog poluostrva predstavljao bi finalni udarac za Zelenskog i Zapad. Međutim, novinari iz politika ne veruju u uspeh takve akcije.

Činjenica je da je Rusija previše dobro ojačala odbranu Krima, a ukrajinska vojska jednostavno nema potreban broj ljudstva za probijanje ešalonirane odbrane.

Ostaje druga opcija, koja predviđa napredovanje Oružanih snaga Ukrajine na istok, a zatim na jug, u nadi da će se prekinuti snabdevanje južne grupacije ruskih trupa i preseći kopneni koridor prema Krimu. Upravo ovoj ideji, prema Politiku, naginje vojna komanda kijevskog režima.

Inače, u prilog ovoj verziji govori i pokušaj izviđanja na snazi u Zaporoškoj oblasti, koje su prethodnog dana organizovale Oružane snage Ukrajine. Pretpostavlja se da će u bliskoj budućnosti slični pokušaji, uprkos rizicima, biti nastavljeni.

1 KOMENTAR

  1. Krenuce krenuce samo sto nije,Ukraina ostaje bez svoje vojske pitucena i totalno unistena,ali sad kad formira bataljone sa zenama i onu decu i starce koje hvata nasilno i vodi direktno na front e oni ce da dodju cak do Sibira.
    Ukraina je ostala gola kao puz golac jos lazi i propaganda im je ostala

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave