NaslovnaIstorijaGlumci kao političari i vojnici

Glumci kao političari i vojnici

Na liniji vatre

Tako je kod nas (neobično korektno, uzimajući u obzir prevodilačku praksu distributera) preveden naziv filma ”In the Line of Fire”. I tu bi se mogla povesti rasprava oko preciznog prevoda, jer biti na liniji vatre i u liniji vatre (što je tačno ono što se dogodilo u filmu; glumac je ”primio metak” umesto osobe koju je bio zadužen da čuva) nije isto; ali, i to je još uvek daleko bolje od primera kao što su ”Dirty Dozen – dvanaest žigosanih” i sličnih.

Glavnu ulogu igra Klint Istvud, jedan od glumaca koji su oblačili uniformu, ali ne samo iz filmskog fundusa, već onu – pravu. Pripisuje mu se da je učestvovao u Korejskom ratu, ali je istina da je vojni rok proveo u severnoj Kaliforniji. 

Neka svako radi ono što najbolje zna i ume. Lako je to reći, ali teško se uzdržati kad dođu iskušenja, pogotovo izazovi političke moći. Mnogo umetnika je okušalo političku sreću, s promenljivim uspehom. Samo je nekolicina stigla do vrha. Džimi Morales, predsednik Gvatemale, Braća Leh i Jaroslav Kačinski (poljski najviši rukovodioci), Skot Morison (premijer Australije),Čarli Herou (premijer Velike Britanije), Kukrit Pramoy, predsednik i premijer Filipina. 

Ipak, izdvojimo dva predsednika koji su pored predsedničke titule stigli da aktiviraju i svoj položaj vrhovnog komandanta: Ronald Regan je bio na čelu OS SAD za vreme invazije na Granadu i tokom bombardovanja Libije, a jedan drugi, komičar po vokaciji, Volodimir Zelenski, sve više ulazi u fah tragedije, ali to je posebna priča.

U ovom tekstu ćemo se baviti ljudima koji nisu imali nikakve političke ambicije, a bili su vojnici i to uspešni. Pogledajmo koji su poznati glumci imali ratno iskustvo, oblačili uniformu, sticali vojnu karijeru ili se, jednostavno, odazvali pozivu države, nezavisno da li su pre ili posle sticanja glumačke slave to uradili.  

  1. Dejvid Niven

Pamtimo ga iz desetina filmova različitog žanra, pa i komedija. Kod naše publike ostao je upamćen najviše upravo po ulogama u filmovima ”Topovi s Navarona”, ”Kazino Rojal” i serijalu o Pink Panteru.

dejvid niven
dejvid niven

Kada je izbio rat Dejvid Niven je živeo u Holivudu i za sobom imao već desetine uspešnih uloga, od kojih se jedna smatra i antologijskom u filmu ”Pobuna na brodu Baunti”. Vratio se u Veliku Britaniju, da ponovo služi u oružanim snagama u kojima je služio tridesetih godina.

Osim što je snimao filmove koji su podsticali ratne napore (”Prvi od nekolicine”, ”Put napred”), on je učestvovao i u invaziji na Normandiju i stekao je i čin potpukovnika.      

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave