NaslovnaIstorijaGlumci kao političari i vojnici

Glumci kao političari i vojnici

Na liniji vatre

  1. Odi Marfi

Audie Leon Murphy, još jedan američki glumac i pevač koji je svoju slavu napravio posle rata. Odrastao je u Teksasu i kao maloletan naporno radio da bi prehranio, posle smrti roditelja, kao najstarije dete, porodicu. Sa samo jedanaest godina bavio se i lovom da bi preživeo, pa mu je to streljačko iskustvo pomoglo u ratu. Sa samo 16 godina falsifikovao je svoje podatke i prijavio se u vojsku.

odi marfi sa svojim odlikovanjima
odi marfi sa svojim odlikovanjima

Prošao je Siciliju, Italiju, Francusku, Nemačku. Krajem januara 1945. godine naoružan teškim mitraljezom sam je zaustavio nemački bataljon, kojom prilikom je ubio i ranio preko pedeset neprijateljskih vojnika. Stigao je do čina poručnika i smatra se najodlikovanijim glumcem u istoriji Holivuda.

Njegov najpoznatiji film je ”Crvena značka za hrabrost”. Nije stigao da snimi više filmova jer je posttraumatski stres značajno uticao na njegov život. Poginuo je u avionskoj nesreći u 46. godini. 

Kao bonus, navedimo osobu čije ime je mnogima prva asocijacija na pesmu ”Lili Marlen”, ali i na najlepše noge Holivuda. Izvanredna glumca i pevačica, rođena Nemica, veliki protivnik nacističkog režima. Odrekla se svog državljanstva i uzela američko. Sve vreme rata je radila kao saradnik OSS (Office of Strategic Services), prethodniku CIA, potkopavajući nemački ratni moral, prodajući ratne obveznice i pomažući Jevrejima.

Marlena Ditrih na turneji organizovanoj od strane OSS tokom rata
Marlen Ditrih na turneji organizovanoj od strane OSS tokom rata

Naravno, i da ne spomenemo filmove kao što su ”Plavi anđeo”, ”Maroko” (neponovljiv par s Garijem Kuperom) ili ”Đavo je žena”, svi znamo da je reč o Marlen Ditrih. 

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave