NaslovnaNovostiZvanično: Iran kupio lovce četvrte generacije, Su-35 od Rusije

Zvanično: Iran kupio lovce četvrte generacije, Su-35 od Rusije

Završena je procedura za borbene avione Su-35S koje će Iranu stići iz Rusije. Avione su već zvanično kupile iranske vazduhoplovne snage.

Vest dolazi iz pozivanja na zvaničnu izjavu iranske misije pri UN. Isto tvrde i iranski mediji. Među njima je i novinska agencija Mehr.

„Lovacki avioni Suhoj-35 su tehnički prihvatljivi za Iran i Iran je finalizirao ugovor o njihovoj kupovini“, saopštila je iranska misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, prenosi IRIB.

O ovoj transakciji smo već pisali u januaru, a tada je saopšteno da ce Saopšteno je da će Iran nabaviti 24 dvomotorna, borbena aviona Su-35. Su-35, koji je razvio Konstruktorski biro Suhoj, prvenstveno je lovac za nadmoć u vazduhu i jedan od najboljih aviona u ruskoj avijaciji, a i svetu.

Izveštaj agencije nije sadržao nikakvu rusku potvrdu dogovora, a detalji nisu otkriveni. Misija je saopštila da se Iran takođe raspitivao o kupovini vojnih aviona od nekoliko drugih, neimenovanih zemalja.

Ruski predsednik Vladimir Putin susreo se sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem u Teheranu prošlog jula, naglašavajući bliže veze suočene sa pritiskom Zapada zbog rata u Ukrajini.

iran prikazao bunker vazduhoplovnu bazu orao 44
iran prikazao bunker vazduhoplovnu bazu orao 44

Iran je priznao da je slao dronove Rusiji, ali kaže da su poslani pre invazije Moskve na Ukrajinu prošle godine. Moskva poriče da njene snage koriste dronove iranske proizvodnje u Ukrajini, iako su mnogi tamo oboreni i pronađeni.

Iranske vazduhoplovne snage imaju samo nekoliko desetina udarnih aviona: ruske avione, kao i zastarele američke modele nabavljene pre iranske revolucije 1979, dok su bili podobni po merilima Sjedinjenih Država.

Iran je 2018. rekao da je započeo proizvodnju lokalno dizajniranog lovca Kovsar za upotrebu u svom vazduhoplovstvu. Neki vojni stručnjaci veruju da je avion kopija F-5 koji je prvi put proizveden u Sjedinjenim Državama 1960-ih.

F-14 U NAORUŽANJU RV IRANA
F-14 U NAORUŽANJU RV IRANA

Imajući u vidu sve bližu saradnju Irana i Rusije, kao i nedavno istorijsko obnavljanje odnosa Saudijske Arabije i Irana uz posredstvo Kine, definitivno je na pomolu novi poredak u odnosima svetskih sila.

Su-35 ukratko

Su-35 je dvomotorni, visoko manevarski lovac četvrte generacije koji je razvila ruska vazduhoplovna kompanija Suhoj. Reč je o naprednoj verziji lovca Su-27, i dizajniran je za misije nadmoći u vazduhu.

Su-35 ima naprednu avioniku, uključujući digitalni sistem za kontrolu leta i veoma sposoban radarski sistem. Takođe je opremljen naprednim sistemima naoružanja, uključujući rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Avion ima maksimalnu brzinu od 2,25 maha i borbeni domet do 1.600 nautičkih milja. Njegova visoka manevarska sposobnost, napredna avionika i moćni sistemi naoružanja čine ga strašnim borbenim avionom.

Su-35 je izvezen u nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Indoneziju i Egipat. Videlo je borbe u Siriji, gde je korišćen za gađanje ciljeva na zemlji, kao i za učešće u okršaju vazduh-vazduh.

1 KOMENTAR

  1. Dobro ste pazarili i na vreme uz sva bogatstva koje imate nedajte da vas drugi ucenjuju srecno i cuvajte slobodu

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave