NaslovnaNovostiSpremni za lovce Su-35; Iran prikazao bunker vazduhoplovnu bazu „Orao 44“

Spremni za lovce Su-35; Iran prikazao bunker vazduhoplovnu bazu „Orao 44“ [Video]

Iransko vazduhoplovstvo predstavilo je podzemnu taktičku vojnu bazu pod nazivom „Orao 44“ usred sve većih vojnih pretnji svojih protivnika koje su postale još očiglednije nakon nedavnih udara dronova.

Iran je 7. februara predstavio „Eagle 44“, prvu podzemnu vazdušnu instalaciju te vrste dovoljno veliku da primi borbene avione, izvestila je iranska zvanična novinska agencija IRNA.

Vazdušnu bazu su posetili načelnik štaba iranskih oružanih snaga general-major Mohamed Hosein Bakeri i komandant iranske vojske general-major Abdolrahim Musavi.

Taktička vazdušna baza je dizajnirana da primi i pripremi različite letelice za misije, uključujući borbene avione, bombardere i bespilotne letelice. Lokacija baze nije detaljno obrađena u izveštaju.

U emitovanom izveštaju je posebno istaknuto da je baza zakopana u planinama kako bi se zaštitila od ubojnih sredstava.

Ovaj iranski podzemni kompleks uključuje područje za uzbunu, komandno mesto, hangare za ratne avione, centar za popravku i održavanje, navigacionu i aerodromsku opremu i rezervoare za gorivo. Štaviše, u medijskom izveštaju se navodi da bi velika podzemna vazdušna baza takođe mogla da primi i pripremi se za misije za nove borbene avione Vazduhoplovstva koji se tek očekuju.

Ovo otkriće može biti vredno pažnje jer Iran treba da dobije 20ak borbenih aviona Su-35 od Rusije u narednim mesecima.

Ovo će označiti najveću modernizaciju iranskog ratnog vazduhoplovstva u poslednjih nekoliko decenija, jer služba još uvek ima flotu zastarelih aviona F-4 Fantom II, F-14 Tomcat i F-5E/F Tiger II, pored nekoliko MiG-ova 29.

Ranije je novinska agencija IRNA saopštila da će borbeni avioni ruske proizvodnje biti smešteni u Taktičkoj vazdušnoj bazi 8 Vazduhoplovnih snaga Islamske Republike Iran (IRIAF).

Baza se nalazi u gradu Isfahanu. Međutim, sa novom najavom, možda bi se vredelo zapitati da li bi Iran postavio neke od ovih lovaca u ovom novom podzemnom objektu sa pojačanim obezbeđenjem.

“Orao-44” je jedna od nekoliko podzemnih baza vazduhoplovstva izgrađenih nedavno širom Irana, s obzirom na operativne potrebe jedinica Vazduhoplovstva ali i civilne odbrane.

Ove baze, izgrađene prema zahtevima i sa visokim nivoom bezbednosti, nalaze se ispod planinskih regiona tako da mogu da se koriste za iznenadne vazdušne operacije na mestima gde ih protivnici ne bi očekivali, navodi se u iranskom izveštaju.

Iranska vojska je takođe predstavila vazdušnu raketu dugog dometa „Asif“ na marginama otvaranja podzemne vazdušne baze. Raketa će navodno biti postavljena na lovce Su-24.

Iransko vazduhoplovstvo je već otkrilo podzemnu bazu dronova poznatu kao „Bazu Dronova 313“ prošlog leta. Iranska državna televizija (IRIB) je tada saopštila da je ova tajna vojna baza skrivena negde u planinskom lancu Zagros, koji se prostire duž državne obale Persijskog zaliva.

IzvorIRNA

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave