NaslovnaNovostiIran potvrdio kupovinu 24 lovca Suhoj Su-35 od Rusije

Iran potvrdio kupovinu 24 lovca Suhoj Su-35 od Rusije

Saopšteno je da će Iran nabaviti 24 dvomotorna, borbena aviona Su-35. Su-35, koji je razvio Konstruktorski biro Suhoj, prvenstveno je lovac za nadmoć u vazduhu i jedan od najboljih aviona u ruskoj avijaciji, a i svetu.

Avion će stići u Iran u narednoj iranskoj godini, koja počinje 21. marta, rekao je Šahrijar Hajdari, član parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbednost, novinskoj agenciji Tasnim.

Poslanik je istakao da je Iran od Rusije kupio i nekolicinu druge vojne opreme, uključujući helikoptere, raketne sisteme i sisteme protivvazdušne odbrane, od kojih će većina uskoro biti isporučena.

Heidari je izostavio mnogo informacija, uključujući iznos ugovora i uslove transakcije. Iranska novinska agencija je takođe dodala da će borbeni avioni ruske proizvodnje biti smešteni u Taktičkoj vazdušnoj bazi (TAB) 8 Vazduhoplovnih snaga Islamske Republike Iran (IRIAF). Baza se nalazi u gradu Isfahanu.

Odavno Iran nije kupio nijedan novi borbeni avion. Poslednja kupovina bili su nekoliko ruskih lovaca MiG-29 još 1990-ih godina. Stoga je kupovina najsavremenijeg borbenog aviona značajna nadogradnja za zastarelo iransko vazduhoplovstvo.

su 35
su 35

U septembru 2022. godine, Hamid Vahedi, šef iranskih vazduhoplovnih snaga, najavio je da iransko vazduhoplovstvo „istražuje nabavku Suhoj 35 iz Rusije“.

U decembru 2022, zapadne obaveštajne agencije su otkrile da Rusija planira da ponudi Iranu 24 aviona Su-35 u zameni za „dronove kamikaze“. Avioni koji su prvobitno krenuli ka Egiptu, navodno su preusmereni u Iran.

2 KOMENTARA

  1. Jes pamtiš da sam ovo već rekao, a nisi znao da preneseš, znači Gospodine Predsedniče, prepišu ovo, ne kupuj polovne gluposti koje ni nove ne rade a koštaju više od ovih novih!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave