NaslovnaAvijacijaIran kupuje 24 lovca Suhoj Su-35 proizvedenih za Egipat?

Iran kupuje 24 lovca Suhoj Su-35 proizvedenih za Egipat?

Iran je zvanično objavio svoje namere da kupi ruske borbene avione. Komandant vazdušnih snaga Islamske Republike Iran [IRIAF] brigadni general Hamid Vahedi zvanično je najavio da će Iran kupiti 24 borbena aviona Su-35 Flanker-E od Rusije, prenosi turski onlajn portal sammunasanaiyst.com u svom nedeljnom izdanju.

Prema turskim izvorima, Iran je spreman da kupi 24 borbena aviona Suhoj Su-35 Flanker-E koje je Egipat naručio od Rusije, ali Rusija nije isporučila. Veruje se da će Iran nakon ove kupovine napraviti i drugu za još 36 jedinica ruskog vodećeg lovca. Turski portal tvrdi da bi nakon kupovine prva 24 lovca Teheran i Moskva mogli da sednu za pregovarački sto u vezi proizvodnje tih 36 lovca u Iranu.

Turski izvor tvrdi da je 30 iranskih pilota već u Rusiji i da se očekuje da će proći obuku.

Zašto egipatski Su-35?

Egipat je naručio 24 borbena aviona Suhoj Su-35 Flanker-E u martu 2019. godine. Avioni su već proizvedeni, ali još uvek stoje u hangarima Suhoj. Postoje dve glavne verzije zašto ih Egipat idalje nije preuzeo.

Jedna verzija je tehnički kvar? koji je navodno sprečio Egipat da ispuni ugovor. Ova verzija je malo verovatna, jer su tehnički kvarovi uvek postojali u svakoj pojedinačnoj proizvodnji i oni su rešivi.

Druga verzija je odbijanje Egipta da plati isporuku 24 lovca. Takvo ponašanje je vrlo verovatno diktirano strahom Kaira da Vašington neće uvesti ozbiljne ekonomske sankcije prema CAATSA zakonu (Zakon o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije).

iran
Oružane snage Irana

Uprkos ovim tvrdnjama, još nam nije poznato da li je Egipat zaista otkazao narudžbu. Turski izvor tvrdi da Iran želi da kupi upravo ove 24 jedinice Su-35.

Embargo

Iran ima problema u pogledu uspostavljanja nadmoći u vazduhu. Trenutno IRIAF leti na MiG-29A, MiG-21, F-14A i F-5 kupljenim pre mnogo godina. Zbog embarga UN, Teheran decenijama nije mogao da pristupi modernim tehnologijama u vazduhoplovstvu. Bili su prinuđeni da se okrenu sopstvenim tehnološkim resursima.

F-14 U NAORUŽANJU RV IRANA
F-14 U NAORUŽANJU RV IRANA

Embargo UN protiv Irana je ublažen 2020 godine, od kada nastoje da ojačaju svoju odbranu modernim lovcima i sistemima protivvazdušne odbrane.

S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov
S-400, foto: Maksim Blinov

Tako je došao januar 2022. godine, kada je potpisan sporazum između Irana i Rusije o odbrambenoj i bezbednosnoj saradnji. Ovaj sporazum obuhvata ne samo modernizaciju postojećih borbenih aviona IRIAF-a već i kupovinu dve baterije PVO S-400 i 24 lovca Su-35.

Tada je rečeno da je posao vredan blizu 10 milijardi dolara. Turski izvori tvrde da je Teheran već izgradio hangar za modernizaciju aviona MiG-29 i Su-24. Prema nekim tvrdnjama, planirano je da iranski borbeni avioni MiG-29A budu nadograđeni na nivo MiG-29SMT.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave