NaslovnaNovostiAmeričko oružje zarobljeno od strane ruske vojske u Ukrajini ide Iranu -...

Američko oružje zarobljeno od strane ruske vojske u Ukrajini ide Iranu – CNN

Rusija isporučuje Iranu oružje i opremu zapadne proizvodnje zarobljene na bojnom polju u Ukrajini, nadajući se da bi Teheran mogao da preokrene tehnologiju, tvrdi CNN.

U izveštaju, koji se navodno poziva na četiri izvora, tvrdi se da su američki, NATO i drugi zapadni zvaničnici zabeležili da su ruske snage preuzele kontrolu nad oružjem koje se ispaljuje sa ramena, uključujući protivtenkovske rakete Javelin i protivvazdušne sisteme Stinger, a koje je ukrajinska vojska ostavila iza sebe na bojnom polju.

posiljka bacaca granata i instruktora iz nato zemalja stigla je u harkov. azovski puk je prvi dobio novo naoruzanje
posiljka bacaca granata i instruktora iz nato zemalja stigla je u harkov. azovski puk je prvi dobio novo naoruzanje

Izvori sugerišu da je Rusija isporučila deo ovog oružja Iranu, verovatno da bi zemlja mogla da ga rastavi i ispita tehnologiju za proizvodnju sličnog oružja.

Ukrajina je od Zapada nabavila oružje vredno desetine milijardi dolara, uključujući FGM-148 Javelin i FIM-92 Stinger. Rusija takođe smatra da će Iranu dati oružje koje je zarobio pomoći da se partnerstvo dve nacije održi jakim.

FGM-148 Javelin

Američki zvaničnici se ne slažu da je problem rasprostranjen ili sistematičan. Oni su istakli da je ukrajinska vojska od početka sukoba obaveštava Pentagon o bilo kakvim gubicima američke opreme ruskih snaga. Međutim, američke vlasti priznaju da je teško pratiti situaciju.

Iako nije poznato da li je Iran uspešno izvršio obrnuti inženjering bilo kakvog američkog oružja zaplenjenog u Ukrajini, ta zemlja je pokazala visok nivo stručnosti u proizvodnji sistema naoružanja zasnovanog na američkoj opremi zaplenjenoj u prošlosti.

Na primer, protivtenkovska vođena raketa Toophan, moćni iranski sistem, proizvedena je reverznim inženjeringom američke rakete BGM-71 TOW 1970-ih.

Dron američke proizvodnje, RQ-170 „Sentinel“, koji su Iranci uhvatili 2011. godine, reverzno je projektovan za proizvodnju serije dronova Saegheh. Vredi napomenuti da je Iran takođe razvio autohtone sisteme naoružanja i da može koristiti obrnuti inženjering kao jednu od nekoliko metoda za razvoj nove vojne tehnologije.

Saradnja je samo još jedan dokaz širenja odbrambenog saveza Moskve i Teherana, koji je postao jači tokom protekle godine, usled nazapamćenih sankcija Zapada.

Ukrajina takođe šalje oružje zapadnim zemljama

Rusija nije jedina zemlja koja prenosi neprijateljsko oružje svojim partnerskim zemljama. Već smo pisali da Ukrajina prenosi zarobljeno ili napušteno rusko oružje zapadnim državama kako bi se kopirala tehnologija.

Ukrajinski vojnici su nedavno tvrdili da su otkrili ono što misle da su ostaci naprednog višenamenskog aviona Su-35S Flanker koji je oboren u južnoj Ukrajini u leto 2022.

Krhotine su verovatno prikupljene i poslate u SAD i njihove partnere, od kojih se očekuje da saznaju više o borbenim avionima ruske proizvodnje. Slična situacija zabeležena je i sa jednim od najboljih borbenih tenkova na svetu, T-90M Proriv.

IzvorCNN

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave