NaslovnaNovostiPentagon priznao da je Rusija zarobila američko oružje u Ukrajini

Pentagon priznao da je Rusija zarobila američko oružje u Ukrajini

Američko oružje koje je isporučeno Ukrajini zarobila je Rusija na bojnom polju, rekao je u utorak Kongresu visoki zvaničnik Ministarstva odbrane. Tokom prošle godine samo, Vašington je Kijevu obezbedio skoro 45 milijardi dolara vojne pomoći.

Podsekretar odbrane za politiku Colin Kahl tvrdio je da Moskva zapleni američko oružje pa ga prodaje na crnom tržištu. „Naša procena je da ako su neki od ovih sistema preusmereni, to su Rusi koji su uhvatili stvari na bojnom polju, što se uvek dešava“, rekao je on.

Dok sa druge strane, stižu izveštaji da je ukrajinsko oružje preplavilo Finsku, kako kaže Krister Algren, komesar za kriminal Centralne kriminalističke policije, Suomi.

SAD su Ukrajini pružile 44,3 milijarde dolara vojne pomoći od 24. januara 2022. do 15. januara 2023. godine, prema Institutu za svetsku ekonomiju Kiel.

Kiel je dalje tvrdio da se “nema dokaza” koji bi ukazivali na to da je Kijev odgovoran za to što je oružje našlo put do crnog tržišta.

U prvim mesecima rata, CNN je izvestio da SAD nisu imale nadzor nad oružjem koje je poslato Ukrajini. Izvor je tom izdanju rekao u aprilu: „Imamo kontrolu kratko vreme, ali kada uđe u maglu rata, imamo skoro nulu. Kontrola pada u veliku crnu rupu i posle kratkog vremenskog perioda gotovo uopšte nemate osećaj za to.”

Istog meseca, Jonas Ohman, osnivač i izvršni direktor Blue-Yellow,-a, organizacije sa sedištem u Litvaniji koja se sastaje i snabdeva jedinice na frontu vojnom pomoći u Ukrajini, rekao je za CBS News: „Sve ove stvari idu preko granice, a zatim nešto se desi, otprilike 30% toga stigne na svoje konačno odredište.

U maju je Vašington post izvestio da je Ukrajina ozloglašena po prodaji oružja na crnom tržištu. „Vlada SAD je dobro svesna izazova zemlje sa širenjem oružja, iako je bila nejasna u opisivanju mera predostrožnosti koje preduzima“, piše list.

Kahl se suočio sa kongresmenom Mattom Gaetzom zbog oružja koje je završilo u rukama neonacista. Gaetz je citirao članak Global Tajmsa iz 2018. koji je otkrio da američko oružje koristi bataljon Azov. Kahl je odbacio Gaetzovo pitanje tvrdeći da je to „propaganda Pekinga“.

Bataljon Azov je fotografisan sa protivtenkovskim oružjem zapadne proizvodnje. U martu, je NEXTA tvitovala: „Pošiljka NLAW bacača granata i instruktora iz #NATO zemalja stigla je u Harkov. Azovski puk je prvi saznao za novo naoružanje. Objava je uključivala fotografije ukrajinskih vojnika koji nose nacističke zakrpe na uniformama.

U julu je Stimsonov centar, upozorio da bi američko oružje moglo da dospe do „osvećenih neonacista“. „Uloga [bataljona Azov] u ključnim ukrajinskim sukobima stvara rizike da bi oružje moglo biti preusmereno na trupe Azova u suprotnosti sa američkim zakonom“, navodi se u izveštaju.

Kahl je tvrdio da oružje prati Ukrajina pomoću skenera koje je obezbedio Vašington, a podaci se prenose američkim zvaničnicima u ambasadi u Kijevu. Dodali su da zvaničnici obavljaju neke inspekcije van ambasade.

Pored toga, Kahl je razgovarao o strategiji Bele kuće za njen proksi rat u Ukrajini. Rekao je da Ministarstvo odbrane ne veruje da će ruske snage ostvariti značajne teritorijalne prednosti u narednim mesecima.

„Možda ćete videti da mali delovi teritorije menjaju vlasnika u narednim nedeljama i mesecima. On je rekao Kongresu: „Ne mislim da postoji bilo šta što vidim što bi sugerisalo da Rusi mogu da pređu preko Ukrajine i ostvare značajne teritorijalne dobitke bilo kada u narednih godinu dana.

On je objasnio da je Bajdenova administracija posvećena naoružavanju Ukrajine, iako je rok za obezbeđivanje borbenih aviona bio najmanje godinu i po dana. Kahl je dodao da je cena za snabdevanje Kijevu F-16 iznosila 11 milijardi dolara i da borbeni avion nije bio jedan od „tri prioriteta Ukrajine“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave