NaslovnaNovostiUkrajinsko oružje preplavilo Finsku, bande imaju ogranke u Kijevu

Ukrajinsko oružje preplavilo Finsku, bande imaju ogranke u Kijevu

Ukrajina je naoružana u većini slučajeva i to je dobro, ali mi ćemo se decenijama baviti ovim oružjem i ovde ćemo platiti cenu“, rekao je Krister Algren, komesar za kriminal Centralne kriminalističke policije, Suomi, Finska.

Novinarska istraga u kombinaciji sa obaveštajnim podacima Nacionalnog istražnog biroa [finski: Keskusrikospoliisi ili skraćeno KRP] vodi nas u Finsku [Suomi na finskom]. Obaveštajni podaci ukazuju na aerodrome i luke, pri čemu su luke češće. Razlog: borbeno naoružjanje, uključujući jurišne puške, pištolje, granate i dronove, nalaze se ne samo u Finskoj već i u Švedskoj i Holandiji.

Evropol upozorava da međunarodni kriminalci pokušavaju da prokrijumčare oružje iz ratom razorene Ukrajine u različite zemlje EU. Foto: Jasujoši Čiba/AFP

Krister Algren rekao je finskim medijima da je potražnja za takvim oružjem među finskim kriminalnim strukturama porasla. Prema njegovim rečima, već postoje ali i nastavljaju da se grade kanali i veze za isporuku iz Ukrajine u Finsku.

Primer koji Algren daje je zapanjujući. Jedna od najvećih motociklističkih bandi na svetu Bandidos MC deluje na teritoriji Finske. To je više međunarodna kriminalna organizacija nego banda rok kulture. Bandidos MC ima filijale u svim većim gradovima Ukrajine, kaže Algren. „Oni trenutno menjaju svoje rute isporuke i održavaju veze, znamo to“, prokomentarisao je on. Algren dodaje da Bandidos MC nije jedina. Druge dve najveće motociklističke bande takođe imaju značajno prisustvo u Finskoj.

Algren govori o ratu kao celini, a ne podeli na Ruse i Ukrajince. Algren kaže da pored doniranog ukrajinskog oružja, rusko oružje sve više pronalazi put u finsko podzemlje. „U Finskoj postoje klanovi“, kaže Algren, vraćajući nas u prošlost i rat u Jugoslaviji, kada je takođe bio sličan skok u snabdevanju borbenim oružjem među finskim bandama.

Oružje se uglavnom uvozi preko finskih luka. Kada je Algren intervjuisan, nadgledao je luku Vuosaari, jednu od ulaznih tačaka za krijumčarenje. Algren kaže da su aerodromi prilično sigurni od stvaranja saobraćajnih kanala, ali luke nemaju tu zagarantovanu sigurnost. Zato trgovci i kriminalne bande uglavnom tamo grade svoje kanale.

Komesar za kriminal Krister Algren kaže da organizovani kriminal sve čvršće preuzima kontrolu nad finskim društvom. Foto: Silja Viitala / Ile

Uprkos pokušajima nekih medija da umanje važnost činjenica ili ih iskrive, doniranim ukrajinskim oružjem se trguje. oruzjeonline.com podseća da već u leto dolazi prvi javni signal Evropola o ilegalnoj trgovini oružjem iz Ukrajine. S tim u vezi, uprkos pokušajima da se umanje činjenice, finska novinarka Kirsi Hajkel, koja je vodila intervju sa kriminalističkim istražiteljem Algrenom, kaže isto što i mi letos.

„Evropska policijska agencija Evropol upozorila je letos da međunarodne kriminalne mreže pokušavaju da prokrijumčare vatreno oružje i municiju iz ratom razorene Ukrajine, na primer, u različite zemlje EU“, napisala je Hajkel u svom članku.

Da se ​​vratimo Algrenu, koji kritikuje političke odluke u ovom trenutku, ali ne one koje se tiču isporuke oružja Ukrajini, već one vezane za policijski budžet. Vojska je dobila povećan budžet zbog rata u Ukrajini, kaže Algren, ali je policiji ostao isti novac kao i pre. „Posao nam je povećan, potrebni su nam ljudi za praćenje i analizu“, kaže policajac.

Protitenkovsko oružje koje su zaplenile ruske trupe u Ukrajini Foto: TASS

„Izgradnja granične ograde naglašava da morate saslušati organe bezbednosti i obezbediti neophodna sredstva. Godinama upozoravamo na porast organizovanog kriminala i kriminalnih uličnih bandi, ali oni nas ne slušaju“, dodaje Algren.

Organizovani kriminal takođe ima svoju mrežu u finskim komercijalnim lukama, potvrđuje Algren. „Bilo bi u interesu svih da se tome stane na kraj“

Pročitajte istragu novinarke Kirsi Hajkel, koju citira i Militarymonitoring.com

Finska je Ukrajini do sada poslala devet pošiljki vojne pomoći. Poslednja isporuka je poslata u oktobru. Pomoć je uključivala 2.500 pušaka i oko 150.000 metaka, prenose lokalni mediji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave